Laura (24) má jediné přání: Tohle léto chci zemřít! A už dostala i úřední povolení… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Laura (24) má jediné přání: Tohle léto chci zemřít! A už dostala i úřední povolení…

Laura tohle léto dobrovolně zemře. Už na to má i od úřadu povolení. (ilustrační foto)
Laura tohle léto dobrovolně zemře. Už na to má i od úřadu povolení. (ilustrační foto) (scom)

Teprve čtyřiadvacetiletá Laura, která celý svůj život trpí depresemi, dosáhla svého. Belgické úřady jí povolily spáchat tzv. asistovanou sebevraždu. S největší pravděpodobností zemře během léta…

„Život není pro mě,“ říká Belgičanka, která se rozhodla ukončit svůj život. Ačkoliv je její fyzický stav dobrý, nyní se připravuje na vlastní pohřeb. Dívka, kterou její rodina a přátelé popisují jako velmi klidnou a vyrovnanou osobu, totiž trpí velmi těžkými depresemi, které ji dle jejích slov nesnesitelně svírají a drtí.

„Vždy jsem si přála jen jedno, zemřít. Chtěla jsem to už na základní škole,“ svěřila se Laura redaktorce belgického listu De Morgen. „Rodiče a přátelé to pochopili. Znají můj příběh a vědí, co je pro mě nejlepší řešení,“ dodala.

Myšlenky na smrt ji pronásledují od dětství, které neměla zrovna lehké. Matka těhotenství neplánovala a otec hodně pil, malá Laura nakonec vyrůstala u prarodičů. „I kdybych vyrůstala ve stabilní, šťastné rodině, stejně bych si přála zemřít,“ je přesvědčena Laura. „A kdybych si mohla zvolit, samozřejmě bych chtěla život bez utrpení. Smrt je jen druhé, ale reálné řešení.“

Smrt za pár dní?

Termín přesného data úmrtí zatím není znám, jisté ale je, že dívka zemře během tohoto léta. Ačkoliv je v Belgii odchod ze světa prostřednictvím eutanazií legální a ročně tímto způsobem zemře zhruba 1400 lidí, Lauřin případ vyvolal mnohé spekulace. Bude se jednat totiž o první eutanazii, která je povolena na základě psychického utrpení, mezi které spadají i těžké formy depresí.

Jak se provádí eutanazie

Lékaři pacientům nejdříve vpíchnou silné sedativum, čímž je uvedou do kómatu, další injekcí pak zastaví dýchání a způsobí smrt. Pacienti ale nejdřív musí přesvědčit dva lékaře, že nevýslovně trpí a se svojí smrtí souhlasí. Např. nizozemští lékaři jsou ale často obviňováni, že eutanazii provádějí na objednávku.

Lékaři pacientům nejdříve vpíchnou silné sedativum, čímž je uvedou do kómatu, další injekcí pak zastaví dýchání a způsobí smrt. Pacienti ale nejdřív musí přesvědčit dva lékaře, že nevýslovně trpí a se svojí smrtí souhlasí. Např. nizozemští lékaři jsou ale často obviňováni, že eutanazii provádějí na objednávku.

Přečtěte si
Uživatel_5421659
20. 4. 2020 • 14:20

pojď si sednout pod košatý strom, kam jen vánek umřít letí....tam v temnolisté spleti, povíš mi svá trápení mnohá.....kamil jansa, autor viz též Národní knihovna Praha, zákl. fond.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.