Revoluční objev v zabíjení slimáků: Plzák španělský ani další škůdci neodolají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Revoluční objev v zabíjení slimáků: Plzák španělský ani další škůdci neodolají!

plzák španělský
plzák španělský (Foto Facebook, ara)

Naši zemi čím dál víc sužují plzáci španělští, kteří se k nám po otevření hranic dostali se zásilkami španělského ovoce a zeleniny. Nyní se ale blýská na lepší časy – švédští vědci pracují na látce, která dokáže ochránit naše zahrady i pole!

Léto je obdobím, kdy jsou plzáci španělští nejžravější. Chutná jim zelenina, ale vrhají se i na jahody a mladé výhonky květin. Až dosud se proti nim bojovalo více méně konzervativními prostředky – ručním sběrem, napichováním na jehlice, solením, pivními pastmi  (kelímky s pivem zapuštěnými v záhonech) či budováním mechanických zábran kolem záhonů. Žádný ze způsobů není samospasitelný, protože vždy se objeví pár plzáků, který překážku přelezou anebo přežijí ve skulinách.

Švédští vědci se proto zaměřili na výzkum látky, která by plzáky přilákala do pastí, kde by i uhynuli. Abigail Walterová ze švédské Univerzity zemědělských věd v Alnarpu už na příští rok slibuje chemickou látku, na kterou se nachytají nejen plzáci ale i další škodlivý slimáci a mlži.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.