12 potravin, které vás ochladí! Meloun není jediným vhodným osvěžením... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

12 potravin, které vás ochladí! Meloun není jediným vhodným osvěžením...

Meloun je dobrý proti dehydrataci i proti rakovině.
Meloun je dobrý proti dehydrataci i proti rakovině. (Aha! – Martin Přibyl)

S horkem se dá bojovat mnoha způsoby. Od klimatizace přes ledový nápoj až po mokrý kapesník na hlavě. Chytře zvolenou stravou se ale můžete osvěžit mnohem účinněji a zbavit se nepříjemností, které horké dny provázejí.

1. Kardamon
Rozemletý se hodí jako přísada do kávy, nebo si z něj po indickém způsobu můžete udělat čaj. Kardamom podporuje zažívání a efektivně vás ochladí.

2. Broskve
Pokud na vás jdou mdloby, není nic lepšího než broskve. Jsou bohaté na vitamin A, B2 a draslík, účinně bojují s vysokým cholesterolem a působí proti omdlévání.

3. Meruňky
Díky obsahu železa, vitaminu C, draslíku a vlákniny dokážou ochránit vaši pleť před nepříjemným letním akné.

4. Mango
Chlazený nápoj z manga je nejlepším způsobem, jak se ochladit. Díky obsahu vitaminů a minerálních látek vás ochrání před vyčerpáním z vedra.

5. Podmáslí
Je zdravé a osvěžující a není v něm téměř žádný tuk. Jako bojovník proti dehydrataci je mnohdy lepší než speciální nápoje a uchrání vás i před zažívacími potížemi.

6. Meloun
Velké množství vody z něj dělá perfektní letní svačinku. Proti dehydrataci vám pomůže i obsah železa, draslíku, betakarotenu vitaminu C. Pomáhá také proti problémům s ledvinami a močovým měchýřem.

7. Angrešt
Toto opomíjené ovoce je nejen osvěžující, ale zabraňuje i tvorbě vrásek a stárnutí kůže způsobenému sluncem.

8. Grep
V parných dnech je lepší než pomeranče. A to především kvůli vysokému obsahu vody a látce resveratrol, která má protirakovinné účinky a zabraňuje I pálivé čili stárnutí.

9. Čili
I pálivé čili vás ochladí. Urychluje totiž metabolismus a také pocení. Musíte ale zvýšit přísun tekutin. 

10. Okurka
Je v ní spousta vody a minimum kalorií. Kromě toho ale účinně ochlazuje organismus a bojuje proti zánětům. Ve spojení s mátou z ní můžete připravit perfektní letní nápoj.

11. Kokosové mléko
Podle odborníků je kokosové mléko proti dehydrataci lepší než iontové nápoje. Navíc účinně působí proti stárnutí.

12. Limonáda
Poctivá domácí limonáda z citronů a vody patří už dlouhá léta k letní klasice. A právem. Snižuje totiž riziko srdečního infarktu, dýchacích potíží i rakoviny. Jen s cukrem šetřete.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.