Takhle u nás žijí uprchlíci: Posilovna, internet, knihovna... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Takhle u nás žijí uprchlíci: Posilovna, internet, knihovna...

Azylový tábor v Kostelci nad Orlicí
Azylový tábor v Kostelci nad Orlicí (Foto Aha!: Petr Novotný)

Kde žijí běženci, kteří v Česku žádají o azyl? Provizorní stany či špatná hygiena? Zapomeňte. K dispozici mají posilovnu, internet, knihovnu či řezbářskou dílnu...

Bývalá kasárna, komplex několika budov na okraji Kostelce nad Orlicí. „Nacházíte se v pobytovém středisku správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra. Středisko je určeno pro žadatele o mezinárodní ochranu, kteří žádají v České republice o azyl. V současné době máme 178 klientů ,“ říká na úvod ředitelka Ivana Vyhnálková, která Aha! provedla po areálu.


Uprchlíci mají k dispozici vše potřebné – v areálu je bezplatné připojení k wifi, nechybí posilovna, šicí či řezbářská dílna, ale azylanti mají možnost využít například i kroužek arteterapie – malování či výuky češtiny. Samozřejmostí v každé budově je pak kuchyňka.

„Klienti u nás nedostávají stravu, to znamená, že si vaří sami. Na to, aby si mohli vařit, dostávají finanční příspěvek. Rovná se částce životního minima, to znamená 3410 korun na klienta a měsíc. Náklady na ubytování samozřejmě hradí stát,“ vysvětluje Vyhnálková. Na závěr míjíme dětské hřiště, kde si sotva pětileté děti hrají »na válku«! Dětský smích ostře kontrastuje s ustraným pohledem jedné z žen, která stojí opodál...

Jaký mají denní režim?

Azylanti mají takřka naprostou volnost. Jsou povinni dodržovat ubytovací řád, který jim stanovuje například zákaz kouření, zákaz příchodu v podnapilém stavu, zákaz chování zvířat, zákaz vyvolávání konfliktů... „Těch bodů je více, ale my jsme zařízení volné, takže klienti se mohou pohybovat zcela svobodně. Mohou odcházet ze zařízení. Pokud chtějí jít třeba do obchodu, nepotřebují žádné povolení. Pokud ale chtějí odejít na delší dobu, tak musí mít povolení od odboru azylové a migrační politiky,“ uvádí Ivana Vyhnálková.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.