Poslední momenty teroristy z pláže: Než začal střílet, smál se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Poslední momenty teroristy z pláže: Než začal střílet, smál se!

Terorista Seifeddin Yacoubi: Právě zabil několik lidí, ale zůstává naprosto klidný...
Terorista Seifeddin Yacoubi: Právě zabil několik lidí, ale zůstává naprosto klidný... (Foto: Twitter, Reuters a EPA)

Vypadal jako další turista, tak popisují přeživší teroristu Seifeddina Yacoubiho (†23), který v pátek na tuniské pláži zabil 39 lidí. Jeho tvář na snímku, kde je obklopen zbraněmi, už zná celý svět.

Tuniský student letectví se na pláž dostal okolo oběda z moře na gumovém člunu, kalašnikov schoval pod slunečník, který si nesl s sebou. Vypadal jako další z těch, kteří si přišli užívat krásného dne. „Byl oblečený, jako by šel plavat, měl slunečník a v něm schovanou zbraň,“ popsal události předcházející atentátu Rafík Chelly z tuniského úřadu pro bezpečnost.

„Byl to mladý kluk, měl šortky jako každý jiný turista,“ dodal zaměstnanec jednoho z hotelů. Během chůze mezi turisty s nimi klábosil a smál se, jako by byl jedním z nich. Prý už tehdy si vybíral své budoucí oběti, chtěl jen Brity a Francouze, ostatní národnosti posílal z pláže pryč. 

Pak začalo krvavé běsnění. „Vytáhl kalašnikov a začal střílet do turistů,“ doplnil svědek.
Svědci uvedli, že terorista byl ledově klidný. Tunisané na něj křičeli, proč vraždí turisty, ale on jen výhružně řekl: „Vás nevraždím, takže...“ V řádění pokračoval v ulicích a dělníci na něj dokonce ze střech házeli cihly, ale netrefili se. Fanatika zabila až policie... 

Snoubenku bránil vlastním tělem 

Za velkého hrdinu mezi britskými turisty byl označen Matthew James (30) z Cardiffu, který byl na dovolené v Tunisku se svou snoubenkou Sareaou Wilson (26). Když začala střelba, Matthew nezaváhal ani chviličku a svou vyvolenou zaštítil vlastním tělem.
Spolu se opalovali na lehátkách, když začala střelba šíleného teroristy. Matthew na nic nečekal a vrhl se před svou snoubenku, aby ji kryl před létajícími kulkami. Nyní je v nemocnici se čtyřmi průstřely žaludku. 

Poslední slova, která od něj Sarea slyšela, byla: „Běž a řekni našim dětem, že je tatínek miluje!“„Zasáhla ho kulka, která patřila mně,“ uvedla žena v rozhovoru s BBC. „Byl to nejodvážnější čin, jaký jsem kdy zažila. Musela jsem ho ale nechat na místě pod lehátkem, protože střelba neustále pokračovala,“ popisovala okamžiky hrůzy. „Všude vládl chaos, těla plavala v hotelovém bazénu, který byl plný krve,“ dodala Sarea.

Brit měl štěstí. Kulka ho minula! 

Tváří v tvář útočníkovi se ocitl Brit Tom Richards (22). Atentátník přímo před jeho očima střelil v hotelu dva lidi do hlavy.
„Podíval se přímo na mě, myslel jsem, že jsem mrtvý,“ uvedl Richards, kterého však rána minula a zranila jeho vedle stojící matku. Rychle se prý pak ukryli na toaletě, kde Richards ošetřoval kromě své matky i další mladou ženu, jež se tu s těžkým poraněním rovněž ukrývala. Na toaletách zůstali schovaní do příchodu tuniských bezpečnostních složek.

Fakta o masakru

  • K odpovědnosti za útok v Tunisku se přihlásil Islámský stát.
  • Počet obětí se zvýšil z 37 na 39.
  • Tunisané identifikovali prvních deset obětí, je mezi nimi osm Britů, Belgičanka a Němec.
  • Identifikace je obtížná, protože oběti na pláži a u bazénu u sebe neměly doklady.
  • Tunisko uzavře během týdne kolem 80 mešit, které údajně podněcují k páchání násilí. 
  • České ministerstvo zahraničí zatím stále nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli Češi.



Přečtěte si
-bello-
28. 6. 2015 • 11:26

České mešity nezavřou ? Právo muslimů na shromažďování nejen tam , i jinde snad v ohroženém státu lze po dobu ohrožení omezit .Něco jako stanné právo pro muslimy zde ---------------------- stanné právo : omezí některá občanská práva s cílem odstrašit od páchání některých zločinů, které jsou za dané situace vysoce společensky nebezpečné a které se ve významné míře rozmáhají.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.