Jihočeská zoo jásá: Tak se klubou krokodýli... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Jihočeská zoo jásá: Tak se klubou krokodýli...

Patří mezi největší krokodýly na světě. Žije v Africe a Izraeli. V období páření napadají samci i ostatní krokodýly. Při útoku na kořist se dokáže vymrštit z vody až do výšky 2 metrů. Pohlaví mláďat závisí na teplotě, při níž se vejce inkubují. Při teplotách do 29 °Celsia se líhou samičky, nad 30 °C samci.
Patří mezi největší krokodýly na světě. Žije v Africe a Izraeli. V období páření napadají samci i ostatní krokodýly. Při útoku na kořist se dokáže vymrštit z vody až do výšky 2 metrů. Pohlaví mláďat závisí na teplotě, při níž se vejce inkubují. Při teplotách do 29 °Celsia se líhou samičky, nad 30 °C samci. (Foto Aha!: Vlaďka Hradská a Zoo Protivín)

První odchov a hned tolik potomků! Sedmnáct krokodýlů nilských se vyklubalo ze snůšky 26 vajec páru Goliáše a Emy v protivínské zoo. Chovatele tím zaskočili.

„Ema nakladla vejce v březnu, ale my jsme tomu nevěnovali moc pozornosti. Už loni totiž snesla vejce, ale nebyla oplozená. Když ošetřovatel uklízel po rekonstrukci terária, našel jich pod kamenem v písku 26,“ uvedl šéf krokodýlí zoo Miroslav Procházka. Podle jeho slov jde o první zdařilý odchov tohoto poddruhu krokodýla nilského v Česku. O mláďata byl obrovský zájem. „Během týdne si pro 15 z nich přijeli pracovníci nově budované krokodýlí zoo v polských Katovicích. Zbylá dvě jsme si ponechali. Už měří přes 30 centimetrů,“ dodal Procházka.



Autor:  hra

Přečtěte si
trhnisinadledvinkou
10. 12. 2015 • 14:52

pyšný otec? v přírodě by je klidně sežral

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.