Syřan se v Česku nechal zavřít do ústavu pro mládež, aby mohl utéct: Uprchlík (37) tvrdil, že jemu 17! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Syřan se v Česku nechal zavřít do ústavu pro mládež, aby mohl utéct: Uprchlík (37) tvrdil, že jemu 17!

Výchovný ústav v Boleticích.
Výchovný ústav v Boleticích. (Foto: PČR, ara)

Vydával se za dítě, aby nemusel do střeženého uprchlického tábora! Syřan (37) úředníkům tvrdil, že je mu 17 let. Z ústavu pro mládež pak utekl. Předvedl stejný trik jako »Anička« Barbora Škrlová (tehdy 32) z kauzy Kuřim.

Kvůli údajnému věku 17 let musel Syřana přijmout »diagnosťák« v Děčíně. Jaký je mužův skutečný věk, zjistili až lékaři, kteří provedli podrobné testy.

Zaměstnancům ústavu bylo divné, že »chlapec« na svůj věk rozhodně nevypadá. Měl vrásky a šedé vlasy. To ale Syřan vysvětlil tím, že v Sýrii prožil děsivé válečné útrapy. Pravdivost svých slov prokazoval i prostřelenou nohou. „Přijímáme každého, záleží to na rozhodnutí soudu. Nemáme vlastní prostředky na to, abychom zjistili skutečný věk lidí, kteří se za nezletilé děti jen vydávají,“ řekl Aha! ředitel Výchovného ústavu pro děti a mládež v Děčíně-Boleticích Pavel Bártík..

Zařízení pro mládež je pro běžence pohodlnější než sběrný tábor. Také se z něj dá snáz utéct. „Tohoto muže jsme u nás měli, tvrdil, že je mu sedmnáct let. Už ale s dalšími dvěma mladšími uprchlíky utekl. Nejsme proti tomu zabezpečeni, jsme školské zařízení, ne vězení,“ dodal Bártík.

Barbora Škrlová (tehdy 32): Tvrdila, že je jí 13 let!

Barboru Škrlovou přivedla do Klokánku Kateřina Mauerová v roce 2007. Ta byla později odsouzena za týrání chlapců Ondřeje a Jakuba v kauze Kuřim. Škrlová se vydávala za třináctiletou Aničku, z brněnského Klokánku později uprchla. Pod falešnou identitou se snažila uniknout policejnímu stíhání. Později se v Norsku vydávala za Adama (13). Po vydání do Česka byla odsouzena pěti letům vězení, nyní je již na svobodě.

Uprchlíky vezmeme dobrovolně

 „Nějaké imigranty přijmeme, Evropská komise nám ale nebude říkat přesně kolik, tedy kvóty nebudou.“ Tak dopadlo čtvrteční jednání evropských premiérů v Bruselu. Jednání bylo podle českého předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) velmi tvrdé. „Šli jsme až na hranu toho, co bylo možné během včerejšího jednání prosadit a dosáhnout, aniž by se jednání Evropské rady rozpadlo,“ uvedl. Pořád sice zůstává povinnost EU v následujících dvou letech rozdělit 40 tisíc azylantů z Itálie a Řecka. K tomu dalších 20 tisíc lidí s nárokem na mezinárodní ochranu, kteří jsou nyní mimo Evropu. Bude to ale na dobrovolné bázi států, nikoliv na základě povinných kvót.

Autor:  vr,rvs

Přečtěte si
tajna1509
29. 6. 2015 • 16:55

nemam slov

-bello-
27. 6. 2015 • 12:58

Pane Sobotko, naše vláda je jednoznačně zbabělá.Poukazem na Francii a Anglii bych předpověděla co nás v 2. generaci hospodářských běženců čeká. V případě pocitu ohrožení , který existuje, hrozí a nelze ho popřít, jsou vlády jednotlivých národů povinovány prioritně zajistit svému lidu bezpečí , a to za jakoukoli cenu i cenu vypovězení poslušnosti.Nemáme kolektivní vinu za jejich přijaté běžence, které bez kontroly a rozmyslu , bez našeho souhlasu !!!(když už jsme v EU) a bez racionálního plánování budoucnosti na svém území přijímali a přijímají.V EU ústavě n e s t o j í , že se mají tito lidé přijímat . USA takto vraceli na lodích imigranty z Kuby celá léta. Pane Sobotko, pro mě jste nevyjednal nic.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.