Věru M. potápějí u soudu výpovědi svědků: Umírající prý odmítla oživovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Věru M. potápějí u soudu výpovědi svědků: Umírající prý odmítla oživovat!

Ze soudní síně odcházela Věra M. s úsměvem.
Ze soudní síně odcházela Věra M. s úsměvem. (Foto Aha!: Karel Kopáč)

Pacientka Jana K.(†72) umírala na náhlé selhání srdce. Věra M. (50) obžalovaná z jejího zabití pomocí draslíku, který jí měla vpíchnout do žíly, ženu odmítla oživovat. To je jen část výpovědi její kolegyně zdravotní sestry…

Nevinná. Takové je stále stanovisko Věry M., která podle obžaloby zabila šest pacientů. Nohy jí ale »podrážejí« právě výpovědi svědků. Právě sestřička Ina Bakovecká v osudnou noc, kdy za podivných okolností zemřela pacientka Jana K., sloužila spolu s Věrou M. Zdravotní stav nemocné, o kterou sestra pečovala, se začal prudce zhoršovat kolem 23. hodiny. Bakovecká chtěla zahájit resuscitaci, Věra M. to ale odmítala. Prý kvůli tomu, že pacientka měla označení DNR (z angl. Do not resuscitate, tedy v případě, že by došlo k srdeční zástavě, tak neresuscitovat).

„Na to jsem jí důrazně řekla, ať mě neštve a jde zavolat lékaře. Šla pro doktora, nepřinesla ale defibrilátor. Byla jsem na ni naštvaná, že ho nepřinesla, běžela jsem pro něj sama,“ uvedla sestřička Ina. I přes intenzivní a 20 minut trvající resuscitaci pacientka zemřela.

Draslík do žíly?

Doktor Petr Vondráček, který na případ upozornil, uvedl, že sestra Věra M. musela pacientce podat draslík přímo do žíly. „Byla ve vážném stavu, ráno, když jsem přebíral službu od kolegy, se ale její stav mírně zlepšil,“ řekl Vondráček u soudu ve čtyři a půl hodiny dlouhé výpovědi. Její stav se ale rapidně zhoršil pozdě večer. Vondráčkovi se smrt nezdála, proto sestru Inu Bakoveckou poslal do laboratoře se vzorkem krve a infuzním vakem. Šokující byly výsledky. „Hodnota 10,5 je neslučitelná se životem,“ řekla sestra k výsledkům prvního vzorku. „Druhá hodnota vypovídá, že to, co je napsané na vaku, nesouhlasí s obsahem,“ doplnila zdravotní sestra Ina. Sama si nedokáže vysvětlit, jak k něčemu takovému mohlo dojít

Co dokáže draslík? Co se stane pacientovi, kterému byl draslík podán přímo do žíly?

➤ Dochází k různým srdečním arytmiím nebo zástavě srdce.

A jak se pacientům má podávat?

➤ Vždy v infuzi, v roztoku glukózy nebo fyziologickém roztoku, nikdy samostatně.

Autor:  sch,

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.