Výpovědi tří uprchlíků ze tří afrických zemí: Co je žene do Evropy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Výpovědi tří uprchlíků ze tří afrických zemí: Co je žene do Evropy!

Jejich cesta bývá nebezpečná...
Jejich cesta bývá nebezpečná... (Foto: Médecins Sans Frontières)

Proč vlastně Afričané tak moc touží po životě v Evropě? Nejčastějším motivem jsou pro ně peníze. I lidé, kteří jsou okolím ve své vlasti vnímáni jako bohatí, mají problém uživit svou rodinu. Práce je v Gambii, Eritreji či Sýrii nedostatek.

HAYAT (25), ERITREA:

Přišel jsem o nohu, v Eritreji nemohu pracovat, vláda handicapované nepodporuje. Hledal jsem práci v Súdánu – tam mě z neznámých důvodů zatkli, pustili mě za 2000 dolarů (cca 48 500 Kč – pozn. red.) a odvezli mě do Libye. Tam vás na ulici každý zmlátí, neplatí tam žádné zákony. Za další 2000 dolarů jsem si koupil lístek na loď do Evropy. Na člunu nás byla spousta, nemohl jsem se hnout. Ale teď se cítím bezpečněji a věřím, že najdu práci i přes své postižení.

SANDRA, NIGÉRIE:

Byla jsem v osmém měsíci těhotenství a byla jsem si vědoma, jaká rizika cesta do Evropy přináší. Ale z ůstat v Nigérii jsem nemohla, můj manžel žil kvůli práci v Libyi. Ani tam jsem nemohla zůstat dlouho, bála jsem se o život – svůj i dítěte. Tak jsme se dohodli, že do Itálie pojedu napřed a na manžela počkám. Jel se mnou jeho bratr, na lodi jsem byla jediná žena. Doufám, že mé dítě bude v Evropě žít lepší život, než by mělo v Libyi.

ABDU (34), GAMBIE:

Musím živit rodinu, v Gambii ale není práce. Skoro půl roku jsem cestoval do Libye. Několikrát mě tam unesli, zbili a okradli, jednou mě třeba zatáhli do auta, všechno mi sebrali a vysadili mě v poušti. Peníze na cestu do Evropy jsem dobře schovával, a když p řišel čas, zaplatil jsem 1700 dolarů (cca 41 200 Kč – pozn. red.) a čekal na telefon. Datum vyplutí sice dvakrát odložili kvůli počasí, ale nakonec jsme jeli. Byli jsme tam namačkaní, věděl jsem, že tam mohu i zemřít. Ale neměl jsem na vybranou. Riskoval jsem život, abych pomohl rodině a přátelům.

Autor:  kat

Přečtěte si
dzambulka007
26. 4. 2016 • 17:06

Ono je to vůbec zajímavé. Možná novináři umí svahilsky, arabsky apod., nebo tito chudobní, strádající a negramotní se někde záhadně naučili světové jazyky.

juwa
3. 8. 2015 • 15:50

To, kde ti "chudáci" bez práce vzali 40 000 na cestu je třeba nahlížet z druhé stránky: Je vidět, že pro ně (i obecně) to zase tak velká částka není. Oni to berou podle "západních" měřítek. To jenom u nás, kde spousta lidí je nucena pracovat za almužnu cca 10 000 čistého se tato částka opravdu jeví jako vysoká...

egyptanka
3. 8. 2015 • 09:05

egyptanka
3. 8. 2015 • 09:02

U nás handicapovaní nedostanou práci a Afričan ji najde? To může vykládat babičce na náměstí. Normálně si sem jede pro invalidku,doma nedostane ani groš. Ta těhotná je krajně nezodpovědná osoba,jede si sem pro mateřskou a sociální dávky a makat samozřejmě nebude. Na tyhle bláboly neskočí nikdo.

demon.hk
16. 7. 2015 • 12:40

No to so snad děláte srandu??!!!! Jestli chtěl autor dojmout čtenáře, tak mě teda maximálně nas..r..al!!! Zajímalo by mě, když ti tzv. ubožáci nemají práci a musí za ní jezdit do Evropy, kde tedy vzali 40 litrů na cestu??? Kdo z normálních rodina má dnes doma 40.000,-?? A oni jsou ještě tak vypatlaní, že to řeknou na plnou hubu. Naříkaj jak jsou ubozí a musejí pryč ze země, aby se uživili, ale 40 klacků maj. Jasně že jo, protože jim je v Lybii dali rekrutáři z IS a až nadejde čas...... Do hajz..lu s tímhle naším pseudohumanistickým systémem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.