Obří útok na pašeráky uprchlíků! Co se bude dít v Česku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Obří útok na pašeráky uprchlíků! Co se bude dít v Česku?

Uprchlíci na přeplněném člunu
Uprchlíci na přeplněném člunu (Foto: EPA, Reuters, ČTK)

Politikům konečně spadly z očí slepecké brýle a začínají jednat! Ministři zahraničí členských zemí Evropské unie se včera rozhodli, že začnou ničit pašerácké lodě, které převážejí uprchlíky přes Středozemní moře.

Evropská unie spustila námořní operaci ve Středomoří proti pašerákům migrantů do Evropy s názvem EUNAVFOR-Med. V první fázi se budou zjišťovat všechny informace o pašeráckých sítích či o lodích užívaných k přepravě migrantů. Ve druhé fázi už námořní síly mohly zadržovat lodě pašeráků nebo potápět opuštěné lodě. Má to ale jeden háček: Na to potřebuje EU schválení Rady bezpečnosti OSN.

Součástí dalších fází by bylo vstupování na paluby pašeráckých lodí a jejich odklánění z kurzu. Do operace se zapojí 12 států bez Česka a nasazeno v ní bude pět námořních jednotek, dvě ponorky, tři záchranářské letouny a po dvou bezpilotních letounech a vrtulnících. „Cílem operace nejsou migranti. Zaměří se na ty, kteří vydělávají peníze na jejich životech a často i na jejich smrti,“ uvedla unijní šéfka diplomacie Federika Mogherini.

Čeští agenti v akci!

A jak se k uprchlíkům staví Česko? Posiluje kvůli nim kontroly v některých příhraničních oblastech, do Itálie posílá na výzvědy agenty a na pomoc uprchlíkům chce uvolnit 200 milionů korun! Jak se do Evropy běženci dostávají? Kdo jim pomáhá? A na kolik je taková cesta vyjde? I to se snaží v uprchlických táborech zjistit experti, které do Itálie vyslalo české ministerstvo vnitra. Jejich hlavním cílem je rozkrýt, jak fungují převaděčské skupiny. V rámci unijní operace s názvem Triton, která pomáhá zvládat obrovské vlny uprchlíků italským úřadům, působí celkem 18 českých policistů. Náplní šesti z nich je sbírat mj. informace o zločincích působících v Libyi a dalších tranzitních zemích, aby rozbily převaděčské skupiny, které jen zneužívají běžence v zoufalé situaci.

Opatření zemí ve střední Evropě

Maďarsko

Maďaři čelí obrovské uprchlické vlně! V roce 2012 Maďarsko obdrželo pouhých 2150 žádostí o azyl, letos už to bylo 53 tisíc! I když většina z utečenců chce dál na Západ, země přestává »tsunami« imigrantů zvládat. Premiér Viktor Orbán (52) proto přišel s netradičním řešením. Jelikož nejvíce uprchlíků přichází do Maďarska ze Srbska, postaví na společné hranici 175 km dlouhý plot, který má být vysoký 4 metry. „Jsem překvapen a šokován. Budeme o tom diskutovat,“ prohlásil srbský premiér Aleksandar Vučić (45).

Rakousko

Na rozdíl od Maďarska, Rakousko hodlá řešit uprchlickou krizi posílením kapacit azylových center. V současné době jsou totiž uprchlická zařízení přeplněná a 1200 lidí proto museli ubytovat ve stanech! Imigranty chtějí Rakušané rovnoměrně rozdělovat po celé zemi a hned vedle českých hranic poblíž Lince má vyrůst nový uprchlický tábor. Záměr se ovšem zatím nesetkal s příznivou odezvou místních, kteří již demonstrovali proti »velkému azylovému centru«.

Slovensko

Ředitel Migračního úřadu ministerstva vnitra Bernard Priecel bije na poplach: „Ze Sýrie uteklo 3,5 milionů lidí. Jestli se rozhodnou jít do Evropy a k tomu přidáme 2,5 milionu Libyjců, už jsme na šesti milionech!“ Při zachování současného procenta 1,96, které by mělo Slovensko přijmout, by podle Priecela mělo v takovém případě Slovensko přijmout 117 600 imigrantů. „Kde na to vezmeme? Nemáme rozpočet jako Švédsko,“ rozčiloval se Priecel pro slovenská média.

Polsko

Ačkoliv Polsko stojí mimo hlavní migrační trasy uprchlíků, kteří do Evropy proudí přes Balkán, spolu s ČR a dalšími středoevropskými zeměmi vystupuje proti kvótám. Polsko je ale »oblíbené « u imigrantů z bývalého SSSR. Nejvíce žádostí proudí z Ukrajiny a z Ruska (Čečenci).

Německo

Nejlidnatější země Evropy kvóty EU vítá, jelikož doufá, že Německu ulehčí. Naši sousedé jsou totiž nejoblíbenější destinací imigrantů. V roce 2013 v Německu o azyl požádalo 127 tisíc lidí, loni to již bylo 203 tisíc a letos se dokonce očekává rekordních 550 tisíc! V zemi se proto začínají objevovat protipřistěhovalecké nálady a vznikají hnutí jako Pegida, která je proti údajné islamizaci Evropy. Při nedávném summitu G7 v Německu úřady obnovily kontroly na hranicích.

 

Autor:  vk,so

Přečtěte si
-bello-
23. 6. 2015 • 20:52

Maďarsko zastavilo platnost evropské azylové dohody - viz i dnes

-bello-
23. 6. 2015 • 20:08

Mimochodem, můj včerejší příspěvek zde se nějak záhadně vypařil. Je fakt, že jsemse s tím moc nepárala.

-bello-
23. 6. 2015 • 19:16

Pozdě bude ihned, jak je sem pustí, jsme malý státeček, a všude kolem nás budou mít příbuzný.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.