Islámský stát podminoval město Palmýra: Chtějí památku UNESCO vyhodit do vzduchu i s obyvateli? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Islámský stát podminoval město Palmýra: Chtějí památku UNESCO vyhodit do vzduchu i s obyvateli?

Jedno z nejstarších měst světa možná čeká konec.
Jedno z nejstarších měst světa možná čeká konec. (Wikimedia)

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) zaminovali ve středosyrském historickém městě Palmýra oblast, kde se nacházejí nejcennější antické památky. Informovala o tom dnes Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z exilu. Podle ní zatím není jasné, zda se radikálové chystají památky zničit nebo zda se připravují na případnou ofenzivu vládních sil.

"Zaminovali to včera (v sobotu). Bomby umístili i kolem římského amfiteátru, pravý důvod zatím neznáme," řekl agentuře Reuters šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Vedoucí syrského památkového úřadu Maamún Abdal Karím potvrdil, že informace o umístění bomb jsou nejspíš autentické. "Město je nyní rukojmím v jejich rukou, situace je nebezpečná," dodal na adresu IS.

Bojovníci IS dobyli padesátitisícové město Palmýra v květnu. Od té doby se hovoří o tom, že památky, díky nimž bylo město zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO, jsou v ohrožení.

Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS. Její výhodnou polohu už ve starověku využívaly karavany se zbožím. Stavby staré 2000 let včetně pozůstatků antických chrámů, vítězného oblouku, kolonády se stovkami sloupů a amfiteátru se nacházejí na jihozápadě města, jež má v arabštině název Tadmur.

Obavy o památky souvisejí s nedávným ničením soch radikály v muzeu v severoiráckém Mosulu nebo památek v rovněž iráckém Nimrúdu. Zároveň se ale objevují informace, že řadu vzácných předmětů jsou islamisté ochotni ušetřit, což se ale provázeno podezřením, že je chtějí výhodně zpeněžit na černém trhu.

Přečtěte si
-bello-
23. 6. 2015 • 00:46

Tak trochu husité ... , jó , kdyby zmákli vyhodit do povětří celou Sýrii, Libanon, Afganistán, Irák , Írán a přidali k tomu příbuzný v Anglii, Francii a Německu, hned by se líp dýchalo v Čechách

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.