5 »oblíbených« omylů u grilu: Vsaďte se, že i VY děláte lecos špatně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

5 »oblíbených« omylů u grilu: Vsaďte se, že i VY děláte lecos špatně!

Grilování není jen tak...
Grilování není jen tak... (Otto Plášek)

Snad každý se v létě alespoň jednou postaví v roli šéfkuchaře ke grilu. Setkání nad flákotou patří mezi oblíbené letní české kratochvíle. Držíme se osvědčených postupů, ale děláme všechno správně? Aha! vyvrací některé zažité omyly. 

Olejová marináda? Ne!
Koření z pytlíku a hojnost oleje, v němž se krkovice potápí. Tohle je nejčastější hloupost, kterou má zažitou většina národa. Mnohem lepší marinádou na maso je smetana nebo živý jogurt a čerstvé bylinky! Mléko »staří« i nevyzrálé maso a stačí několik hodin v pokojové teplotě k tomu, aby bylo křehké. Ideální marinádou na rybu je směs soli a cukru v poměru 50 : 50. I hodina stačí, aby sůl odstranila z rybího masa přebytečnou vodu, ale moc ho nevysušila.

Otáčet maso? Ne!
Když už máte gril pořádně rozpálený a položíte na něj maso, nechte ho ležet. Otáčet maso, aby se nepřipálilo, je absolutní nesmysl. Až nastane správný čas, masíčko se samo pustí, pak ho otočíte. Hlavně nepanikařit!

Naklepávat? Ne!

Naklepávání naruší svalová vlákna, ve kterých je bílkovina – šťáva – a naklepané maso pak může být suché a houževnaté. Z toho důvodu maso před grilováním ani moc nesolíme a nedoporučuje se ani pepř. Na grilu může třeba zhořknout.

Jíst ihned? Ne!
Plátek masa už je hotový, »grilmajstr« už ho sundává z roštu. Kolemstojící kobylky se na dobrotu vrhají rychlostí světla. Patří je plácnout přes ruce. Maso musí chvilku stát, aby se šťávy zase rozprostřely v mase. Ta chvilka nikoho nezabije a chuť je mnohem lahodnější.

Čerstvé hovězí? Ne!
Čím čerstvější maso, tím lepší. Tak tohle je hlavně u hovězího obrovský mýtus, jímž se řada chatařů řídí. Maso z býků potřebuje zrát, aby zkřehlo. To samé platí i pro zvěřinu. Kuřecí, drůbež i vepřové steaky mají být čerstvé.

Hamburger ze svíčkové? Ne!
Rozlučte se s myšlenkou, že hamburgery jsou nejlepší z jemně mletého zadního hovězího, ze svíčkové. Ideální na hambáče je tučnější kousek třeba z krku, dvakrát nahrubo přemletý.

Autor:  neo

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.