Britka se probudila s fialovými fleky po celém těle, lékaři ji šokovali: Modřiny? Paní, to je leukémie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Britka se probudila s fialovými fleky po celém těle, lékaři ji šokovali: Modřiny? Paní, to je leukémie!

Thea jednoho rána zažila velký šok. Celé její tělo pokrývaly obrovské fialové modřiny.
Thea jednoho rána zažila velký šok. Celé její tělo pokrývaly obrovské fialové modřiny. (Foto: Profimedia.cz)

Britka Thea Wilson (37) se probudila po večírku s kamarádkami a nestačila se divit – celé její tělo bylo poseté modřinami! Další šok ji čekal v nemocnici. „Je to leukemie,“ oznámili jí lékaři.

Na první pohled by se mohlo zdát, že to Wilson přehnala s alkoholem, jenže ona se domů vrátila naprosto střízlivá a věděla, že nikde nespadla ani do ní nikdo nestrčil. „Neměla jsem ponětí, odkud ty modřiny pocházejí. Byly velké a fialové. Našla jsem je všude na rukou a nohou. Malé modřinky se mi objevily před pár týdny, ale nic tak velikého,“ vzpomíná.

Když ale podlitiny ani po několika dnech nemizely, vydala se k obvodnímu lékaři, který jí sdělil, že bude mít potíže s krevními destičkami, ale že by se nemělo jednat o nic vážného. Thea si oddychla. Jenže se cítila stále velice unavená a na jejím těle se objevily ještě další fialové fleky. Proto se raději vydala do nemocnice znovu.

Když tam uviděli její fialové ruce a nohy, zděsili se a nařídili okamžitou hospitalizaci pro podezření, že trpí akutní promyelocytární leukemií! Britka zahájila chemoterapie a podle lékařů se její zdravotní stav vrátil k původnímu fungování před vypuknutím nemoci. Wilson má sice znovu důvod k radosti, její tělo je konečně bez modřin, i tak se ale má před zákeřnou chorobou na pozoru.

Co je promyelocytární leukemie?

Poprvé popsána v roce 1957 u tří pacientů, jedná se o poměrně vzácné onemocnění krve, které postihuje zhruba 100 pacientů ročně. Onemocní většinou lidé ve věku kolem 40 let. Prognóza pacientů je ovšem velmi dobrá, celkové přežití je 80 až 90 %.

Autor:  vk

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.