Řidička jí před 43 roky zmrzačila muže (†66) a teď: Ovdověla a chce milion! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Řidička jí před 43 roky zmrzačila muže (†66) a teď: Ovdověla a chce milion!

Vdova Helena L. se svým advokátem.
Vdova Helena L. se svým advokátem. (Foto Aha!: Jitka Pecharová)

Milion korun za 40 let zničeného života! To žádá u královéhradeckého soudu vdova po Pavlu L. (†66) ze Svitavska po řidičce. V roce 1972 ve svých 26 letech její vinou havaroval na motorce. Ochrnul a jeho choť Helena L. (68) o něj až do jeho smrti v roce 2012 pečovala.

Po tragédii dostala rodina postižených stotisícové odškodné a po smrti muže Česká pojišťovna vyplatila vdově částku 240 000 korun. Tu ale Helena L. považuje za nepřiměřenou. A tak za útrapy teď, 43 let od nehody, žádá o satisfakci řidičku, která ji připravila o rodinné štěstí. Šance, že vdova někdy uvidí peníze, je však malá. Z ženy, která zavinila tragédii, je dnes stará, nemocná paní.

„Je nepohyblivá, takřka slepá, žije v domově s pečovatelskou službou,“ informoval při prvním jednání soudce žalobkyni. „A jelikož je nemajetná, musím vás upozornit, že faktická vymahatelnost je nulová,“ řekl dál soudce. Kvůli zdravotním potížím řidička ani nedorazila na jednání. Advokát vdovy nakonec požádal o pár dní na rozmyšlenou, jak bude dál postupovat. „Já jsem ale přece v právu,“ řekla bezmocně zoufalá vdova po odchodu z jednací síně. Vyjádření ke sporu ona i právník odmítli.

K nehodě Pavla L. došlo v roce 1972 u Litomyšle. Muž jel z práce, kde jezdil s kombajnem, na motorce domů. A řidička mu nedala přednost. Trvale ochrnul na končetiny a přišel o ruku. V té době byla jeho žena na mateřské se dvěma syny. Přesto se rozhodla mít zmrzačeného muže doma a ve dne v noci se o něj starala. Vedle toho musela zvládnout péči o děti a těžkou finanční situaci.

Autor:  jp

Přečtěte si
najka
12. 6. 2015 • 12:47

Hm, je to smutný, ale řidička byla potrestána a pozůstalá odškodněna podle tehdejších norem. Tenkrát se za 100 tis. dal koupit slušný dům + 240 tis. byl pořádný balík!!! Zajisté teď pobírala na manžela příspěvek na péči + důchod + různé "výhody" plynoucí z bezmocnosti, tak nevím, jestli ji teď chybí toto vše, nebo manžel?

rocekstanislav
12. 6. 2015 • 07:53

Po tolika letech ? Baba čuchla k penězům a teď bude vydírat někoho kdo byl již před několika desítkami let potrestán a za přestupek již zaplatil.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.