Lidé platí víc, ale bankéři si libují: I brambory posilují korunu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Lidé platí víc, ale bankéři si libují: I brambory posilují korunu!

I brambory posilují korunu!
I brambory posilují korunu! (Foto: ara)

Zákazník běduje, bankéř se raduje! Ceny v tuzemsku meziročně stouply v květnu o 0,7 %, což je nejvíc od loňského října. Především centrální bance se líbí, když lidé víc utrácejí, a tak zároveň vyzývá zaměstnavatele: Zvyšte lidem mzdy!

Podobný vývoj totiž působí jako živá voda na stav ekonomiky. Metou je pro národní banku dvouprocentní hranice inflace. Proto apeluje na firmy, aby zvyšovaly mzdy, lidé tím pádem víc utráceli a obchodníci mohli zdražovat... Zatím ovšem bez úspěchu, i když ekonomická situace je podle odborníků k tomu nakloněná.

Zdražení přitom zatím není nijak dramatické. Směrem nahoru se za poslední měsíc pohnuly nejvíc ceny u Becherovky, černého čaje, mléčné čokolády a brambor. Pohonné hmoty zdražují již třetí měsíc, proti dubnu ceny u čerpacích stanic vzrostly o 2,2 procenta. Více peněz lidé platili také za trvanlivé pečivo, drůbež, vejce, jogurty a nealkoholické nápoje. Lázeňské pobyty proti dubnu zdražily o 7,8 procenta. Zlevnilo ale například oblečení, boty a telefonování.

„Obecněji ekonomika vykazuje více znaků návratu k normálu,“ pochvaloval si guvernér České národní banky Miroslav Singer. Dokonce i kurz koruny vůči euru mírně posílil, což může potěšit Čechy plánující dovolenou. Euro teď koupí za přibližně 27, 32 Kč, zatímco na začátku roku bylo o 50 haléřů dražší. Možná se vrátí i zlaté časy z roku 2014, kdy stálo 24,21 Kč. Ale na to se můžeme těšit nejdříve v roce 2017. Do té doby chce centrální banka korunu uměle oslabovat.

Tabulka cen vybraného zboží v meziměsíčním porovnání

 

Tabulka cen vybraného zboží v meziročním porovnání

 

Autor:  mim

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.