5 rad: Jak na letní nachlazení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

5 rad: Jak na letní nachlazení

Fotografie
Fotografie (internal)

„Jak to, že mi teče z nosu, když je venku tak krásně?“ Venku sice zavládly tropy, ale střídání teplot je pro organismus šok. Jak přežít klimatizaci a teplotní výkyvy? Aha! to ví.

Místo koly vlažný čaj 

Jakmile se na první pohled osvěžující tekutina dostane do krku, může tělo oslabit natolik, že viry rychle způsobí zánět hltanu, nebo dokonce laryngitidu (zánět hrtanu), které provází právě bolest v krku, dráždivý kašel a chrapot. „Nápoje by se v létě měly pít o teplotě minimálně 15 °C, jinak je to velký šok pro tělo. Navíc osvěží jen krátkodobě. Mnohem větší efekt bude mít teplý nebo vlažný zelený čaj, který ochlazuje,“ radí výživový specialista Martin Škába. Pokud chcete ochladit tělo, jezte ovoce a zeleninu. 

Zázvorový salát proti nachlazení 

1 salátová okurka, sůl, 50 g zázvoru nastrouhaného na jemné nudličky, 1 lžíce cukru, 3 lžíce rýžového octa, 2 lžíce sezamového oleje, sekaný česnek podle chuti

Okurky osolíme a necháme cca 1 hodinu vypotit, přebytečnou tekutinu odsajeme papírovou utěrkou. Zázvor dáme do misky, přidáme okurky a další ingredience. Promícháme, dle chuti dosolíme a podáváme.

Maminky měly pravdu

…když zakazovaly v létě kopce zmrzliny Ta totiž paradoxně podporuje tvorbu hlenu v těle a ten pak oslabuje organismus, který je u každého v jiné míře náchylnější k nemocem Nebezpečí samozřejmě nehrozí po jednom nanuku, spíš při větších dávkách, navíc v kombinaci s ledovými nápoji.

Rychlá první pomoc

Když se objeví rýma a škrábání v krku, je čas na protiúder. Výborný je čaj z čerstvého zázvoru, osvědčují se také šalvějové a heřmánkové čaje. Použít lze také extrakt z grepových jader, který se kape do vody. Extrakt působí i jako prevence. Nos vyplachujte slanou vodou (k dostání jsou i spreje s roztokem mořské soli).

Vitaminy a zdravé tuky

Pro své zdraví toho uděláte mnoho, pokud do svého jídelníčku zařadíte prospěšné omega- 3 mastné kyseliny. Užívat je můžete formou kapslí »rybího tuku« anebo třeba prostřednictvím lněného či makadamového oleje, který je skvělou zálivkou na saláty. Pokud jde o vitaminy, léto nám dává šanci užít si je v ovoci a zelenině.

Přečtěte si
elizabet24
11. 8. 2015 • 07:09

není nic horšího, než strávit letní dny v posteli...proto se snažím preventivně např. hodně pít (ale né úplně ledové) a proplachuji nos mořskou vodou - sobě i dětem...a naší nejmenší kapu také mořskou vodu kapičkami Quixx baby - mají skvělé kapátko a nos se krásně vyčistí

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.