Případ postižené Lucinky (5): Lékař loktem tlačil na dělohu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Případ postižené Lucinky (5): Lékař loktem tlačil na dělohu!

Lucinka potřebuje péči 24 hodin denně.
Lucinka potřebuje péči 24 hodin denně. (Aha! – Pavel Ryšlink)

Případ tragického porodu Jany Blaťákové (38), po němž je její dcerka Lucinka (5) nevidomá, hluchá a sama nedokáže ani polykat, poukázal na šokující skutečnost: V českých porodnicích se rodičkám stále často tlačí na břicho. Podle Pavly Malinovské se s různou formou této metody setká každá třetí maminka!

Kristellerova exprese, tedy silný tlak loktem na dělohu, je zakázaná metoda již od roku 1952. Porodníci však na břicho přesto tlačí dál, nový název zní »přidržení děložního fundu «. Takový způsob použít lze, i když je předními českými porodníky zatracován, protože může mít katastrofální následky.

Matce tří dětí Pavle Malinovské tlačili lékaři na břicho u dvou porodů. „Nikdo mi nic neřekl, prostě na mě sestra hupsla. Naštěstí to v obou případech dopadlo dobře. Tehdy jsem vůbec netušila, že to může být tak nebezpečné,“ říká. Když zjistila, na kolika ženách zanechal kontroverzní zákrok následky, založila skupinu Nechceme Kristellerovu expresi. „Na Facebooku mi píší maminky, na nichž Kristellerovu expresi lékaři nebo sestry provedli.

Sice je to zakázané, ale dělá se úplně běžně. Podle mého soukromého výzkumu se s tlakem na bříško setkala zhruba každá třetí maminka. Jen se tomu neříká Kristellerova experese. A často se o tom neobjeví ani zmínka ve zdravotní dokumentaci. Chceme dosáhnout toho, aby se na břicho při porodu netlačilo vůbec,“ dodává Malinovská. 

Přední český porodník Jaroslav Feyereisl: Tlak na dělohu nedoporučuji!

Jakýkoli tlak na dělohu striktně odmítají i někteří přední čeští odborníci. „Můj názor na Kristellerovu expresi je naprosto negativní. Jde o metodu zakázanou z dobrého důvodu. Nedoporučuji žádný tlak na dělohu, protože nikdo není schopen zcela odhadnout sílu, kterou vyvine. Podle mých zkušeností je v případě komplikací vždy lepší použít kleště nebo vakuumextraktor,“ říká docent Jaroslav Feyereisl, ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí. 

Nemocnice odmítla vyrovnání

Jana (38) a Vlastimil (38) Blaťákovi se soudí s olomouckou fakultní nemocnicí o odškodné za nepovedený porod. Jejich dcera Lucinka (5) zůstala po použití nedovoleného zákroku těžce postižená. A Jana už nemůže mít další děti... Nemocnice jim teď odmítla poskytnout mimosoudní vyrovnání. Dívenka nevidí, neslyší, nepolyká a nedokáže sama dýchat. „Odmítli náš návrh na mimosoudní vyrovnání. Asi si věří, že vyhrají. Podle mě jsou ale důkazy jasné a pravda je na naší straně,“ říká Vlastimil. Klíčovým by pro soud mělo být video z porodu, na němž je vidět, jak lékař Janě tlačí loktem na břicho. „Jsme přesvědčeni, že naši zdravotníci nepochybili,“ říká mluvčí nemocnice Egon Havrlant s tím, že videa nezakážou.

Video se připravuje ...

Jana Blaťáková není jediná...

Jana P. rodila v červenci 2001 v porodnici ve středních Čechách. Když jí sestra tlačila na břicho, praskla jí děloha. Miminko přežilo, ale Jana málem zemřela. Musela být několikrát operována. Přišla o dělohu, vejcovody a vaječníky. Trpěla neprůchodností střev a musela podstoupit další operaci, byla jí odebrána část střev. Prožila septický šok a při urgentních resuscitacích jí zdravotníci vylámali zuby.

Lenka D. rodila v prosinci 2006 v porodnici na severu Čech. Přestože první dítě přivedla na svět císařským řezem, porodníci se nerozpakovali při druhém porodu na dělohu tlačit. Ta v místě jizvy praskla. Lékaři museli ženu hned operovat. Miminko se narodilo ve velmi vážném stavu a po sedmnácti dnech na přístrojích zemřelo. A Lenka už nikdy nebude moci mít děti.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.