Sezona jahod je tady! 10 důvodů, proč je jíst | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Sezona jahod je tady! 10 důvodů, proč je jíst

Víte, že jíst jahody před milováním je nejen romantické, ale taky praktické? Obsahují totiž zinek a hodně antioxidantů. Tyto látky zvýší vaši sexuální výkonnost.
Víte, že jíst jahody před milováním je nejen romantické, ale taky praktické? Obsahují totiž zinek a hodně antioxidantů. Tyto látky zvýší vaši sexuální výkonnost. (Foto Aha!: ara)

Sladké jahody má rád snad každý. Jahody ovšem nejen výborně chutnají, ale také mnoha způsoby prospívají zdraví, takže je můžete mlsat bez výčitek svědomí. Jejich čas právě přichází!

10 důvodů, proč si na nich pochutnat:

1. Jsou nabité vitamínem C
Jahody mají obsah vitamínu C srovnatelný s citrusovými plody. Ve 100 g jahod je asi 65 mg vitaminu C. Menší miska jahod se rovná denní dávce vitaminu C.

2. Odvodňují a podporují činnost ledvin
Plody jahod obsahují až 90 % vody a řada přírodních kyselin pomáhá v boji s ledvinovými a močovými kaménky. Navíc podporují vylučování vody z organismu, takže díky nim budete vypadat štíhlejší.

3. Vybělí zuby
Několik jahod rozmačkejte a zubním kartáčkem naneste tlustou vrstvu směsi na zuby. Ponechte ji na zubech dvě až pět minut a poté důkladně omyjte. Na závěr si zuby vyčistěte fluoridovou pastou, aby vám kyseliny v jahodách nepoškodily zuby.

4. Ulevují revmatikům
Vysoký obsah kyseliny salicylové s protizánětlivými účinky pomáhá při artritidě.

5. Dodají organismu železo
Jahody obsahují železo a jsou vhodným ovocem pro ty, kteří trpí chudokrevností a poruchami krvetvorby.

6. Čistí organismus
Jahody obsahují dobře stravitelnou vlákninu a důležitý draslík. Pročišťují žaludeční trakt, působí povzbudivě na trávení. Nemocným se při léčbě onemocnění jater, srdce, cév, zácpy a hemeroidů doporučuje třídenní kúra, kdy se jí denně pouze 1,5 až 2 kg jahod a dodržuje se pravidelný pitný režim.

7. Prospívají očím
Chutné plody obsahují kyselinu listovou a beta-karoten, důležitý pro syntézu vitaminu A, dalšího antioxidantu, který chrání náš zrak.

8. Dodávají tělu mangan
Jedním ze stopových prvků, které jahody obsahují, je mangan. Ten je potřebný pro krvetvorbu, zdravé tkáně, výživu mozku a nervů, ale také pro krásu a zdraví kůže a vlasů.

9. Snižují krevní tlak
Zvýšený příjem draslíku, který jahody obsahují, se doporučuje na snížení tlaku.

10. Zlepšují naši imunitu
Jahody dodávají tělu vitaminy a minerály, které podporují imunitu.

Autor:  neo

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.