Zoufalá maminka postižené Lucinky (5): Lékaři zpackali porod! Použili zakázaný chvat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zoufalá maminka postižené Lucinky (5): Lékaři zpackali porod! Použili zakázaný chvat

Lucinka potřebuje péči 24 hodin denně.
Lucinka potřebuje péči 24 hodin denně. (Aha! – Pavel Ryšlink)

Jana Blaťáková (38) čekala zdravou holčičku. Kvůli těhotenské cukrovce a špatnému rozhodnutí lékařů v olomoucké fakultní nemocnici má ale těžce postiženou Lucinku (5). Ona sama navíc málem zemřela. Při porodu jí doktor provedl nedovolený manévr zvaný Kristellerova exprese, při němž jí praskla děloha.

Jana trpěla těhotenskou cukrovkou, a lékaři ji přesto nechali přenášet. V odhadu váhy plodu se spletli o kilo a půl. Lucinka vážila čtyři a půl kila. Porod trval celý den, a přestože Jana několikrát prosila o císařský řez, rozhodli porodníci jinak.

Použili sílu

„Jeden z nich manželce vší silou tlačil na břicho. Ona pak začala křičet a až později jsem se dozvěděl, že v tu chvíli jí praskla děloha,“ říká otec Lucinky Vlastimil Blaťák (38). Nemocnice u soudu tvrdila, že to není pravda. Děloha prý praskla sama od sebe. „V chorobopise není napsáno nic o tom, že lékaři tlačili rodičce na dělohu,“ hájí kolegy přednosta porodnicko-gynekologické kliniky olomoucké fakultní nemocnice Radovan Pilka.

Existuje důkaz

Vlastimil Blaťák však porod nahrával na video a osudný okamžik natočil. „Tu kazetu jsem až do letošního března schovával u kamaráda. Měl jsem strach, že o ni přijdeme a spravedlnosti se nedočkáme,“ popisuje Vlastimil. Znalec z oblasti porodnictví profesor Zdeněk Hájek konstatoval, že skutečně jde o nedovolený manévr. „Je to Kristellerova exprese, bohužel,“ prohlásil, když video viděl. Soudce na základě nových důkazů nařídil další zkoumání.

Jsou bez peněz

Blaťákovi se soudí o odškodné. Péče o těžce postiženou Lucinku stojí víc než deset tisíc korun měsíčně. „Někdo u ní musí být čtyřiadvacet hodin denně. Nevidí, neslyší, nedokáže polykat a správně dýchat. Trpí epilepsií. Krmíme ji hadičkou do bříška. Žádné peníze Lucince zdraví nevrátí, ale usnadnily by nám péči o ni. Do ústavu ji nikdy nedáme,“ říká tatínek, který doufá, že díky videu s osudovým okamžikem vlekoucí se soud vyhrají.

Pokud můžete Lucince pomoci, lze to na číslo účtu: 269188886/0300.

Vydají unikátní kalendář?

Vlastimil Blaťák by rád vydal charitativní kalendář s Lucinčinými fotkami. „Jedna z nejtěžších věcí na světě je požádat o pomoc. Chceme lidem, kteří nám přispějí, také něco dát. A kalendář s Lucinčinými fotkami se nám zdá jako dobrý nápad. Vytisknout ho ale soukromě, na to bychom neměli finanční prostředky. Pro tiskárnu by to ale nemusel být takový problém,“  doufá statečný tatínek, že najde sponzora.

Video se připravuje ...

Co je to Kristellerova exprese

Manévr, při němž porodník tlačí loktem velkou silou na břicho rodičky. Měl by tím pomoci dítě vytlačit.  Hrozí však ruptura dělohy, v extrémním případě poranění jater, sleziny či zlomenina žebra. Jde o postup »non lege artis«, tedy nedovolený. A to od roku 1952! Povolený je jen jemný tlak dlaněmi.

Aha pro ženy č. 10.

CELÝ PŘÍBĚH LUCINKY POHLEDEM JEJÍ MAMINKY ČTĚTE ZÍTRA V AHA! PRO ŽENY. OD ÚTERÝ NA STÁNCÍCH JEN ZA 7,90 KČ.

Autor:  ryc

Přečtěte si
efrainita
2. 6. 2015 • 22:53

Tohle dělají v Žatci

-bello-
2. 6. 2015 • 00:26

hm, od r. 1952 je to zakázaný, ale zažila to moje příbuzná taky a to není dlouho, neměli ale s následky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.