Jen »potenciálně« nebezpečného pacienta nemohou psychiatři držet v léčebně: Šílencům nahrává zákon! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Jen »potenciálně« nebezpečného pacienta nemohou psychiatři držet v léčebně: Šílencům nahrává zákon!

Vlastislav A. (29) skončil místo ve vězení v psychiatrické léčebně.
Vlastislav A. (29) skončil místo ve vězení v psychiatrické léčebně. (Foto Aha!: Zbyněk Schnapka a Facebook)

Vražda mladé knihovnice Hany B. (†27) z Horní Břízy, na kterou nožem zaútočil schizofrenik Vlastislav A. (29), není politováníhodnou tragédií, která se stává »jednou za deset let«.

Jen za posledních osm měsíců je 10 obětí chorého člověka. Po útocích duševně nemocných se lidé ptají: „Je to náhoda? Trestuhodná liknavost psychiatrů? Selhání systému? Nebo se jednoduše svět zbláznil?“ Podle řady psychiatrů hraje významnou roli změna zákonů a fakt, že systém zařízení a komunit, které se měly o duševně nemocné postarat mimo léčebny, nefunguje tak, jak se od něj očekávalo.

„Psychiatr nemůže zadržet v léčebně člověka proti jeho vůli, když není bezprostředně nebezpečný sobě či okolí. Kdysi stačilo, když dospěl k závěru, že je pacient potenciálně nebezpečný, to už možné není,“ řekla Aha! psychiatrička Želmíra Herrová. Systém komunit a chráněných pracovišť za ře šení nepovažuje. „Nebezpečný člověk nemůže být v takovéto komunitní instituci. Patří na uzavřené oddělení,“ dodala.

Únor 2015

Šílený střelec Zděněk K. (†63) v restauraci Družba v Uherském Brodě zavraždil osm lidí a pak sám spáchal sebevraždu.

Duben 2013

Schizofrenička Kateřina R. (38) uškrtila v Jesenici u Prahy kabelem od fénu svého syna Matýska (†8), o kterého se prý stejně jako o staršího syna do té doby vzorně starala.

Leden 2012

Schizofrenička Monika K. (44) ve Frýdku- -Místku ubodala osmnáctiměsíční Andrejku Kuchtíkovou, když vnikla do bytu její babičky Márie Bartošové (61), která holčičku hlídala. Tu vážně zranila.

Červen 2012

Schizofrenik Robert Leicht (45) napadl tyčí a vážně zranil svou matku, která jako chůva právě hlídala šestiletá dvojčata Aleše a Adélku sousedů. Pak před očima dívenky ubil jejího bratříčka.

Rok 2012

Muž trpící paranoidní schizofrenií pobodal na ulici v Bystřici pod Hostýnem ženu, kterou neznal. Přežila jen díky rychlé pomoci lékařů.

Únor 2010

Známého budějovického učitele hudby, skladatele a divadelního režiséra Pavla M. (†55) a jeho manželku (†50) zastřelil nevlastní syn Jan Heidinger (33), trpící schizofrenií.

Květen 2008

Duševně chorý muž (34) z Koryčan na Kroměřížsku napadl a vážně zranil svou matku (59). Jako prvního pachatele v zemi ho v roce 2009 poslal zlínský krajský soud do detenčního ústavu.

Leden 2007

Tajemné hlasy poslechla matka (†31) z Krmelína na Ostravsku a dvakrát bodla do hrudníku svou dcerku Terezku (tehdy 7). Pak odjela autem do Ostravy, kde skočila z 12. patra domu, kde žili její rodiče. Dívenka útok přežila.

Prosinec 2006

Schizofrenik Láďa M. (tehdy 56) v Bystřici Nad Olší na Frýdecko-Místecku bodl zezadu nic netušící tchyni Annu B. Pak se pokusil zapálit dům a sám spolykal prášky. Skončil na psychiatrii.

Rok 2003

Zlínská policie v roce 2003 šetřila útok schizofrenika (tehdy 25), který zabil mačetou svou matku a vážně poranil otce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.