Převozníci uprchlíků jsou dražší než taxikáři v Praze: Trasa 9,8 km za 800 eur (22 tisíc Kč)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Převozníci uprchlíků jsou dražší než taxikáři v Praze: Trasa 9,8 km za 800 eur (22 tisíc Kč)!

Tisíce uprchlíků v posledních dnech zaplavují řecké a italské ostrovy.
Tisíce uprchlíků v posledních dnech zaplavují řecké a italské ostrovy. (Foto: Reuters, ara)

Tisíce uprchlíků v posledních dnech zaplavují řecké a italské ostrovy, a »tsunami« jen tak neskončí. Pro pašeráky lidí je to totiž výnosný byznys, účtují si za každého člověka nejmíň 22 tisíc korun!

V létě je moře nejklidnější a tak mají nyní převaděči doslova žně! Bezskrupulózní gangy si přitom účtují vysoké částky za »pomoc« lidem, kteří často prchají z válečných zón pustošených fanatiky z Islámského státu. Převezou je přitom jen pár kilometrů. Stačí je dostat do řeckých vod, tam i když je zachytí pobřežní stráž, mohou požádat o azyl a Řekové mají povinnost je na pevninu přijmout. 

Taxy jsou »nekřesťanské«, dokonce nesrovnatelné i s tím, co cizincům účtují pražští loupežníci ve vozech s hrazdičkou TAXI. „Tureckému převaděči jsem zaplatil 800 eur (22 tisíc Kč),“ prozradil médiím Almuthanna (29) ze Sýrie. „Cože? Me to stálo skoro třikrát tolik!“ vzteká se jeho krajan zachráněný z chatrného člunu. „Teď bych rád do Rakouska,“ dodává mladík, který si nepřeje sloužit v syrské armádě.

Kde ale běženci takové sumy berou? Často se na cestu složí celá rodina v naději, že takto vyslaný rodinný příslušník bude následně pomáhat. Někdy též pomáhají příbuzní a přátelé, kteří se v Evropě již usadili. V neposlední řadě lidé riskují vše – prodávají svůj majetek a vydávají se za svým snem, k nám do Evropy.

Vozí je i jachtami!
Každý rok zemře při pokusu překonat v přeplněných bárkách Středozemní moře tisíce lidí. Jenže jsou i výjimky! „Asi nejšílenější byl případ pašeráka Alexandra, který převážel lidi v luxusní jachtě. Pobřežní stráž ani ve snu nenapadlo, že v ní nepluje milionář, ale ukrývá se v ní čtyřicet Afghánců,“ tvrdí novinář Giampaolo Musumeci, který s pašeráky lidí strávil dva roky a napsal o jejich špinavém byznysu knihu. Alexandra nakonec dostihla spravedlnost, skončil v italském vězení. „On byl jen pěšák. Z jedné cesty měl jen 5000 eur, každý ze 40 běženců přitom za cestu dával 8000 eur. Miliony tak kasírovali jiní,“ dodává Musumeci.

Tajemství pašeráků? Neprůhledná hawala
Proč je tak těžké organizátory špinavého obchodu s lidmi odhalit a dopadnout? Kus jejich know-how tkví v tom, že používají bankovní systém hawala, na který jsou úřady dodnes krátké... Hawala je arabské slovo, které znamená doslova transfer. Jedná se o převod peněz mimo klasický bankovní systém. Používá se především v muslimském světě. Je založen na důvěře a pro svou neformálnost, je bohužel oblíbený i u kriminálních skupin pro praní špinavých peněz. Např. v USA je zcela nelegální.



Přečtěte si
lukreciaborgia
29. 5. 2015 • 09:24

Já taky vůbec nechápu tu logiku uvažování,protože kdyby si ti zbabělci koupili zájezd do Vídně,tak je to přijde na polovinu.jenomže to by nedostali status uprchlíka.A taky mně zaráží,že si dovolí vybírat kde půjdou.!!Slovensko,Česko ,Rumunsko nééé,tam néé,ale Rakousko,Německo,Anglie,tam jóó.Jestli jsou uprchlíci,tak mají být vděční za cokoliv a né si ještě vybírat!!Jsou to trotli,zbabělci,kteří místo aby bojovali za vlast,utečou.Mají je střílet hned u břehů.

joudajoudovy
29. 5. 2015 • 09:08

jak jiz v diskuzich na toto tema zaznelo, je velmi podivne, kde tato luza bere penize na vylodeni u evropskych brehu? kdo je podporuje? kdo stoji za zajmy, aby se evropa oslabila a zlikvidovala?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.