Zpráva o chudobě v Česku: Každá třetí rodina musí šetřit na dětech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zpráva o chudobě v Česku: Každá třetí rodina musí šetřit na dětech!

Michaela Polenová skončila i s dětmi Jakubem (2), Davidem (4) a Petrem (7) na ulici.
Michaela Polenová skončila i s dětmi Jakubem (2), Davidem (4) a Petrem (7) na ulici. (Foto Aha!: Jana Ulrichová)

S dětmi na ulici skončila Michaela Polenová (29) z Jirkova. Kvůli dluhu opustila azylový dům a teď nemá kam jít.

„Deset let jsem žila s partnerem, který mě týral. Když jsem konečně našla sílu odejít, žila jsem v bytě, který pak ale majitel prodal. Proto mi pracovnice Sociálních služeb našly azyl,“ řekla mladá matka.

V azylovém domě, kde žila dva roky, ale udělala dluh 4000 Kč. Úřad práce jí na bydlení přispíval 6000 korun, zbytek si měla doplatit sama. Podle sociálních pracovnic měla z čeho. Dostávala i další dávky a mateřskou. Matka ale tvrdí, že jí nezbývalo nic. „Neměla jsem na to, všechny peníze jsem dala do dětí,“ řekla s tím, že jí chybělo měsíčně 600 Kč. Kvůli dluhu nakonec ubytovnu opustila.
Podle mluvčí magistrátu Šárky Schönové odešla sama poté, co odmítla podepsat splátkový kalendář. Polenová ale tvrdí, že se splátkami souhlasila, přesto ji vyhodili.

Co s ní a dětmi teď bude, netuší. „K rodičům jít nemůžu, matka má malý byt a je jich tam hodně. Mám otce, i on ale má malý byt,“ řekla.
Dodala, že první noc, ze středy na čtvrtek, je u sebe nechala přespat kamarádka. „Kam půjdeme nyní, nevím,“ řekla.

O děti se postará sociálka

Mluvčí chomutovského magistrátu Šárka Schönová uvedla, že sociální pracovnice budou tak, jako doposud rodinu sledovat. Podle nich má matka i s dětmi možnost jít k příbuzným. Pokud by ale skutečně zůstali na ulici, sociální pracovnice by zasáhly a děti umístily do některého z domovů.


ČSÚ: Peníze nemá třetina domácností s dětmi

Statisíce rodin s dětmi v Česku bojují s penězi! Často si nemůžou dovolit dětem pořídit sportovní vybavení, zaplatit jim kroužky nebo je poslat na prázdniny. Vyplývá to z nejnovějšího šetření Českého statistického úřadu. Zatímco průměrný roční příjem na člověka je u nás 153 000 korun, v rodinách s dětmi prudce klesá.

„Domácnosti s dětmi mají v průměru nižší příjmy než domácnosti bez dětí. Výrazně nižší jsou u rodin se třemi a více dětmi a u neúplných rodin,“ uvedla Šárka Šustová z ČSÚ. V neúplné rodině s dvěma a více dětmi tak na »hlavu« připadá ročně dokonce jen 88 000 korun. „Zhruba třetina domácností s dětmi vychází se svými příjmy s obtížemi,“ dodává Šustová. Kvůli problémům s penězi pak tyhle rodiny nemůžou dětem koupit řadu věcí.

Podle statistiků si téměř desetina domácností s dětmi do 16 let nemůže dovolit zaplatit svým ratolestem například týden prázdnin, oslavu narozenin, návštěvu kamarádů nebo zájmové kroužky. „Nejčastějšími položkami, které si rodiny nemohou dovolit, jsou prázdniny pro děti,“ uvádí Michaela Brázdilová z ČSÚ.



Přečtěte si
anezat
29. 5. 2015 • 15:24

uriel71
29. 5. 2015 • 12:44

Chtěl jsem jen upozornit že tento článek se nezakládá na pravdě, vše co zde bylo napsáno je výmysl paní Polenové.Pravdivé je jen to že v azylu bydlela,myslím si že necelý půlrok. Divím se autorům těchto článků že dokáží napsat do novin věci,které nemají podložené a ověřené.Myslím si že to v článku zaznělo že má možnost jít k rodině, proč nejde???To ví jen ona. Druhá věc ,která tam zazněla ,že se děti umístí do sociálního ústavu. Proč ptám se,když mají otce který má zájem se o ně starat a vychovávat je.A myslím si ,že velice dobře.Zrovna Petr a Davídek se k němu těší každý den a když mají jít zpět k matce tak nechtějí a brečí. Chtějí být u otce jako jejich starší bratr ,který s matkou nechce ani mluvit. Zřejmě proto že matka dělala vše pro své děti a odtrhovala si a vše dopřávala svým dětem. Zřejmě paní Polenová je velice svědomitá, laskavá a pečlivá matka a proto její děti se k ní těší a nemohou se dočkat až půjdou od tatínka. Když pro ně chce jen to nejlepší tak proč žije tímto způsobem.Co nám chtěli Autoři tohoto článku ukázat že napíší vše co si kdo vymyslí.Vždy jsem si myslel že novináři a autoři jsou velice soudní a inteligentní lidé ,kteří se snaží objasnit a ukázat na nepravosti a vyjít s pravdou na světlo.Bohužel není to tak a je to chyba nás všech a naší společnosti.Proč se na tento případ nezaměří než něco napíší, proč se nezeptají na OSPOD Jirkov a Chomutov ,jak se věci mají.Jak je to doopravdy ,jaká je svědomitá matka. Proč se nepodpoří dobrá snaha otce ,který chce své děti do péče a stojí za ním jak ve škole,sociální pracovnice,ošetřující lékařka všech dětí.Podporuje ho jeho celá rodina a snaží se mu pomoci. Nebudu se zde rozepisovat ovšem ale vím o tomto případu velmi mnoho.Proto mě udivuje jak je možné ,že někdo napíše něco a nemá to podložené. Kam se poděla novinářská a vůbec lidská čest.Ale věřím že vše dopadne jak má.

-bello-
29. 5. 2015 • 11:50

všude na světě, všude a tedy i tady platí, pokud chci dítě slevím ze své životní úrovně.Nic není zadarmo.V US by byla na mateřské 6 týdnů např. Hnala bych ji bičem makat.Ať nekecá ....

lukreciaborgia
29. 5. 2015 • 09:39

Nechci být "válečný štváč",ale proč každé dítě musí mít mobil,iPad v tašce,kapesné,za které se kupuje Cola,brambůrky a jiné.Ať zaplatí rodiče obědy a spratci ať chodí pěšky ,ty 2-3 zastávky busem. A nakonec ať se napráskají bananáma,které konečně máme ,anebo ať si zacestujou,volné hranice jsou taky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.