Nový projekt VZP: Chci umřít doma! Šance pro 80 % vážně nemocných | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nový projekt VZP: Chci umřít doma! Šance pro 80 % vážně nemocných

Dnes umírá doma jen 20% těžce nemocných.
Dnes umírá doma jen 20% těžce nemocných. (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Mnoho vážně nemocných na konci života touží po tom, aby zemřeli doma mezi svými nejbližšími. Jenže skutečnost je jiná. Většinou umírají v nemocnicích. Do budoucna se to ale možná změní.

Před dvěma měsíci odstartovala Všeobecná zdravotní pojišťovna pilotní projekt, ve kterém bude hradit po dobu 9 měsíců péči tzv. mobilních hospiců. Cílem je především umožnit několika stovkám pacientů v terminálním (konečném) stadiu nemoci prožít poslední chvíle života doma se svými blízkými. „Zároveň si pak chceme ověřit, že domácí paliativní péče by nezatížila zdravotní systém nadměrnými výdaji, a mohla by tak být výhledově hrazena z veřejného zdravotního pojištění,“ vysvětluje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

To by mohl změnit projekt, do kterého VZP vloží asi 15 milionů korun. Hradit bude hospicovou mobilní péči po dobu jednoho měsíce 350 klientům. Zdravotníci budou docházet za nemocnými domů a poskytnou jim v jejich vlastním prostředí péči srovnatelnou s péčí »kamenných« hospiců. Do projektu se zapojilo devět poskytovatelů – hospiců. Těm bude naše největší pojišťovna za jeden den a jednoho pacienta hradit částku srovnatelnou s tou, kterou pojišťovny platí za péči v kamenných hospicích – tedy asi 1300 Kč.



K těžce nemocnému bude docházet a starat se o něj tříčlenný tým: lékař, zdravotní sestra a sociální pracovník. Společně zajistí pacientovi takovou péči, aby se netrápil například bolestí, depresemi a důstojně dožil.

„Většina nevyléčitelně nemocných vám řekne, že by chtěla dožít doma. Ale když tu možnost nemají, jsou vyděšení z představy, že budou úplně sami v nemocnici, kde na ně personál nemá čas,“ řekla aktualne.cz lékařka Irena Závadová ze sdružení Cesta domů, které pomáhá těžce nemocným lidem a jejich rodinám a do projektu VZP se aktivně zapojila.

Jak se umírá v Česku
•    Až 80 % lidí u nás umírá v nemocnicích nebo různých sociálních ústavech

•    Kompromisem jsou hospice, které svým lidským přístupem nahrazují částečně domácí péči. Těm hradí pojišťovny asi polovinu nákladů, zbytek si musí zařízení sehnat sama.

•    Existují i mobilní hospice, které až do tohoto projektu, zdravotní pojišťovny nehradily.

•     Přibývá i domovů pro seniory. Pobyt si však musí obyvatel hradit sám.

Proč nedožíváme doma

Péče o vážně nemocného seniora je velice náročná na čas, fyzičku i na psychiku. Vědci z Institutu sociologických studií Fakulty sociálních věd UK a pracovníci agentury SC & C v předloni vydané studii na téma péče o seniory zjistili, že každodenně pečuje v Česku o své staré příbuzné zhruba 80 tisíc rodin. Jak řekl její hlavní autor Hynek Jeřábek serveru idnes.cz, pečující například potřebují větší oporu od lékařů. „Také by jim přišlo vhod zavedení pečovatelské dovolené, aby se mohli snadněji vracet do zaměstnání,“ uvedl autor.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.