Zpověď sousedů vraha knihovnice Hanky (†27): Zaútočil i na rodinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zpověď sousedů vraha knihovnice Hanky (†27): Zaútočil i na rodinu!

Vrah už je zpátky v blázinci.
Vrah už je zpátky v blázinci. (Foto Aha!: Zbyněk Schnapka a Facebook)

Knihovnice Hanka B. (†27) z Horní Břízy je 10. oběť psychicky nemocných vrahů za posledních 8 měsíců. Smrtící ránu jí zasadil Vlastislav A. (29) v únoru propuštěný z léčebny. Sousedé o něm tvrdí, že na první pohled bylo vidět, že nebyl zdravý. A v minulosti zaútočil na vlastní babičku!

„Vlastislava znám odmalička. Byl vždy divný a jiný než ostatní kluci. Byl to podivínský samotář. Každý, kdo se s ním setkal, na první pohled poznal, že nebyl normální. Určitě trpěl bludy,“ říká soused Drahoš Štěpánovský (77). Ten byl překvapený, že Vlastislava A. pustili z blázince. „Jestli bych do něj řekl, že může někoho zapíchnout, to nevím. Ale já bych mu nevěřil. Jednou si troufl i na svou babičku. Prý jí chtěl něco udělat. Byli tady policisté,“ dodává Štěpánovský. Podle něj Vlastislav A. pochází se vzdělané rodiny. Otec i strýc jsou inženýři. „Jsem rád, že je odtud pryč. Jednou pomaloval stěny domů. I já měl škodu,“ dodává Štěpánovský.   

Nespáchá trestný čin, lékaři nad ním nemají moc

 Dokud člověk nespáchá trestný čin, lékaři nad ním podle současných zákonů nemají takřka žádnou moc. Stejně jako v případě Vlastislava A. (29), který v úterý zabil knihovnici Hanku B. (†27).

„S každou hospitalizací musí pacient písemně souhlasit. Pokud nesouhlasí, existuje podle zákona možnost, že si v nemocnici lze člověka ponechat v případě vyjmenovaných důvodů, například, že ohrožuje své okolí,“ řekl Aha! psychiatr Jiří Švarc. V takovém případě pak soud rozhoduje o tom, zda není člověk v nemocnici držen protiprávně. Má na to týden, pak opět rozhoduje na základě znaleckého posudku po třech měsících. Ale... „Žádné rozhodnutí soudu nebrání ústavu kdykoliv člověka propustit, pokud pominou důvody,“ doplňuje Švarc. Tak tomu zřejmě bylo právě v případu Vlastislava A. Běžně rozhodne ošetřující lékař, primář to jen posvětí. Pak už psychiatr podle Švarce nemůže požadovat pravidelné kontroly, sledování užívání léků, prostě absolutně nic.

Něco jiného by bylo, kdyby už spáchal nějaký trestný čin. Pak by na řadu přišla ochranná léčba, kterou by musel dodržovat. Pokud by tomu tak nebylo, např. v případě ambulantní léčby by nepřišel na kontrolu, je lékař povinen do 24 hodin informovat soud.

Kdo bude za smrt pykat?

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček uvedl, že nikdo z nemocnice zákon neporušil. Přesto lékaři, či lékařům hrozí trest! „Odpovědný lékař, ať už primář, nebo ten, který pacienta propouštěl, mohl a měl vědět, že ten člověk může napadat jiné lidi a třeba je i zabít, tak by se za určitých okolností vystavoval nebezpečí trestního stíhání za obecné ohrožení z nedbalosti,“ řekl Aha! renomovaný advokát Jan Černý.

Ředitele odvolali, primář rezignoval!

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech je bez vedení. Kvůli propuštění Vlastislava A. (29), který se na svobodě stal vrahem,  skončil ředitel léčebny i primář oddělení.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček do Dobřan vyslal kontrolu, ta zjistila, že při propuštění léčebna zákon neporušila. Ale... „Nikdo mě nepřesvědčí, že v situaci, kdy pacient, který byl hospitalizován nedobrovolně pro výhružky zabitím, byl postup léčebny v pořádku v tom, že nebylo vyčkáno na výsledek posudku soudu, a pacient byl propuštěn na svobodu,“ řekl ministr.
S okamžitou platností včera proto odvolal ředitele léčebny Vladislava Žižku. Den předtím složil funkci a dal výpověď i primář oddělení, kde se vrah léčil, Václav Fait. Běží mu dvouměsíční výpověď. „Pan primář rezignoval na svůj post a zároveň požádal o ukončení pracovního poměru v psychiatrické nemocnici,“ doplnil ministr.



Autor:  sch,zb

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.