Nejbohatší monarcha je v Česku, kde jim mnohé patřilo: Kníže Hans Adam II. má 96 miliard! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nejbohatší monarcha je v Česku, kde jim mnohé patřilo: Kníže Hans Adam II. má 96 miliard!

„Tak tohle nám v Česku všechno patřilo!“
„Tak tohle nám v Česku všechno patřilo!“ (Foto Aha!: Jiří Krušina, ČTK, ara)

Kníže lichtenštejnský, vévoda opavský a krnovský Hans Adam II. (70) soukromě navštívil Opavu. V pondělí tam bohatý panovník pokřtil knihu o svém rodu. Zbytek návštěvy byl neveřejný.

Majetek za více než 4 miliardy dolarů (96 mld. Kč), to je kromě jiného vizitka nejbohatšího evropského aristokrata a monarchy Hanse Adama II. Co vedlo Jeho Jasnost, jak knížete musí všichni oslovovat, do Opavy, se neví. Může za tím být vztah jeho rodiny k Česku. „Měli rozsáhlé majetky na Opavsku, Krnovsku, ale také Valticku či Mikulovsku,“ připomněl milovník historie Rudolf Herman. Lichtenštejnové se v minulosti netajili tím, že by chtěli část svého majetku zpět. Ne proto, aby jej veřejnosti znepřístupnili, nýbrž aby do něj mohli investovat. „Lichtenštejnové se velmi významně podíleli třeba na vybudování sbírek Slezského zemského muzea, které je nejstarší v Česku,“ sdělil Jaroslav Machovský z opavského magistrátu.

Knížete a jeho manželku v Opavě hlídala soukromá ochranka. Policii si šlechtický rod nevyžádal. „O návštěvě Jeho Jasnosti víme. Nebyli jsme však kontaktováni, abychom se podíleli na zajištění jeho ochrany,“ řekl policejní mluvčí René Černohorský.

V Česku zchudli nadvakrát

Když roku 1918 vzniklo Československo, vlastnili v něm Lichtenštejnové pozemky o rozloze téměř 170 000 hektarů. Většina majetku byla na Moravě a ve Slezsku, kde jim patřilo celé Opavské knížectví. V Čechách pak drželi několik velkostatků. Pozemková reforma roku 1919 však Lichtenštejny připravila o více než polovinu majetku. Přišli nejen o polnosti, ale i o mlýny, pily či pivovary. Lichtenštejnům zbylo jedenáct velkostatků o celkové rozloze zhruba 70 000 hektarů. Zbytek majetku v Československu zkonfiskoval stát na základě Benešových dekretů roku 1945. A to proto, že se Lichtenštejnové měli hlásit k německé národnosti. Knížata se hájila tím, že coby zástupci suverénního státu mají národnost lichtenštejnskou. Oficiální kontakty spolu Lichtenštejnsko a Česká republika navázaly až roku 2009. Knížecí rod již neusiluje o návrat majetku soudní cestou, zkouší to diplomatickými kanály.

U nás od 13. století
Lichtenštejnové se usídlili na Moravě a ve Slezsku, když Jindřich I. z Lichtenštejna získal v polovině 13. století Přemysla Otakara II. panství okolo Mikulova. Rodový majetek knížata postupně rozšiřovala, především díky výhodným sňatkům.

Zbohatli na Bílé Hoře
Kontroverzní postavou rodu byl Karel z Lichtenštejna, který se coby soudce roku 1621 podílel na odsouzení 21 českých pánů po bitvě na Bílé Hoře. Popularitu Lichtenštejnům  u Čechů nepřineslo ani to, že většinu majetku získali, když levně nakupovali majetky protestantských šlechticů, kteří byli nuceni emigrovat.

Kníže Jan Adam II.
* Celým jménem Johannes Adam Ferdinand Alois Josef Maria Marko d‘Aviano Pius von und zu Liechtenstein
* Úřadující hlava Lichtenštejnska.
* Kníže může v Lichtenštejnsku bez udání důvodu odvolat vládu či jmenovat soudce podle svého výběru. Rozšíření pravomocí si Jan Adam II. prosadil v referendu 2003. Lichtenštejnsko tak zůstává jedním z posledních států Evropy, kde nevolený panovník disponuje reálnou mocí.
* V roce 1970 založil nadaci, do níž převedl veškerý rodinný majetek.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.