Odčervení a očkování zvířete neberte na lehkou váhu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Odčervení a očkování zvířete neberte na lehkou váhu!

Royal Canin
Royal Canin (Royal Canin)

Blechy, klíšťata, červi, škrkavky a mnoho dalších parazitů často napadá naše čtyřnohé parťáky. Měli bychom proto dbát na správnou vakcinaci a odčervení, jelikož právě tito nezvaní hosté způsobují vážné zdravotní obtíže.

Výběr veterináře:

Jestliže nechcete dále navštěvovat veterinárního lékaře, ke kterému chodí chovatel, od něhož zvíře máte, je zde několik rad, které by vám měly při výběru pomoci. Rozhodnout byste se měli na základě srozumitelnosti konzultací, dostupnosti pro případ naléhavých stavů a také na základě referencí a doporučení od jiných majitelů zvířat.

Hlavní kritéria výběru:

vaše důvěra
vzdálenost od domova
čistota a pořádek v ambulanci
zájem veterináře o problematiku nemocí koček/psů
pozvánky na pravidelné vakcinace
způsob vedení zdravotní dokumentace
možnost konzultace se sestrou
chirurgické vybavení
dostupnost pohotovostní služby
schopnost poradit s výživou a péčí o zvíře

„První návštěva… Měla by proběhnout hned po zakoupení kotěte či štěněte, aby veterinář zkontroloval, zdravotní stav zvířete. Pokud by se vyskytl nějaký větší problém, tato prohlídka vám zaručí právo na vrácení zvířete a uhrazení výloh na veterinární vyšetření,“ říká MVDr. Lucia Repová.

Pozor na nezvané hosty u štěněte!

Pes je snadná oběť pro nepříjemné návštěvníky, jako jsou blechy a klíšťata. Jeho kůže i srst přítomností parazitů trpí, jelikož jsou často nositelé vážných infekčních onemocnění. A právě proto je nezbytné kontrolovat srst psa, zvláště poté, co se pohyboval venku. Nezapomínejte, že existují i vnitřní parazité, a to především v trávicím systému, kteří kromě podrážení mohou způsobit i systémová onemocnění, a právě proto je důležité pravidelně psa odčervovat.  Přípravek na odčervení může být podán ve formě pasty, roztoku nebo tablet. Se způsobem podání a časovým harmonogramem vám poradí veterinář.

Jak na očkování u štěněte?

Vakcinace pomáhá předcházet přenosným a někdy smrtelným nemocem. Některá očkování jsou nutná, jiná jsou obecně doporučená. Nejúčinnější je vakcinace pokud se postupuje podle vakcinačního programu, jehož součástí je i přeočkování. U štěňat se obvykle začíná očkovat již ve věku 6-8 týdnů. Nezapomeňte veterináře upozornit na cestování se zvířetem, zvýšený pohyb v přírodě nebo mezi zvířaty, jelikož některé aktivity mohou vyžadovat speciální očkování.

Harmonogram očkování štěněte

  • 7-9 týdnů – Psinka, infekční hepatitida a parvoviróza.
  • 11-13 týdnů – Přeočkování třech předešlých nemocí + vzteklina a leptospiróza.
  • 15-17 týdnů - Přeočkování vztekliny a leptospirózy.
  • 15 měsíců – Přeočkování výše uvedených nemocí.
  • každoročně – Přeočkování nemocí podle voleného schématu.

Vyhněte se vnitřním parazitům u kotěte!

Koťata jsou mnohem náchylnější k invazi vnitřních parazitů, jako jsou červi a prvoci, než dospělé kočky. Kotě by se mělo pravidelně odčervovat jednou měsíčně až do věku 6 měsíců. S výběrem vhodného přípravku na odčervení vám poradí veterinární lékař. U koťat se velmi často objevují dva druhy červů:

* Ploší červi a tasemnice – Přítomnost těchto parazitů se projevuje často nálezem bílých článků (zrnka rýže) v trusu nebo také častým škrábáním zad.

* Oblí červi a škrkavky – Tito parazité žijí v tenkém střevě kotěte, způsobují zvětšení dutiny břišní, zpomalení růstu a mohou způsobit i neprůchodnost střeva. Napadení oblými červi rozeznáte podle zvětšeného bříška, trávicích problémů nebo špatné kvality srsti.

Kromě červů koťata bývají postižena i dvěma druhy prvoků (giardie a kokcidie). Obojí způsobují trávicí potíže, těžké průjmy, dehydrataci a ztrátu hmotnosti. Jedině veterinář je schopen rozeznat tyto parazity a doporučit správnou terapii.

Jak na očkování u kotěte?

Kotě by mělo být vakcinováno proti některým závažným onemocněním: kočičí rýma, infekční panleukopenie, leukémie a vzteklina.  Očkování by mělo proběhnout až po dosažení 6 týdnů věku kotěte, do té doby totiž mateřské protilátky nedovolí tvorbu vlastních. Ideální doba pro první vakcinaci je mezi 6. a 8. týdnem.

Harmonogram očkování kotěte

* 6-9 týdnů – Kočičí rýma, panleukopenie a kočičí leukémie.

* 12-16 týdnů – Revakcinace proti kočičí rýmě, panleukopenii a leukémii, kromě toho bývá aplikována i první vakcína proti vzteklině.
* v 1 roce - Revakcinace proti kočičí rýmě, panleukopenii, kočičí leukemii a vztekliny. Tyto vakcinace je třeba opakovat jednou ročně.

MINI Junior je kompletní krmivo pro štěňata (2-10 měsíců věku) malých plemen. Výjimečná kombinace živin podporuje správnou funkci trávicího systému, vyváženou střevní mikroflóru a tím přispívá ke správné konzistenci stolice. Štěňata jsou velmi aktivní a tomu je uzpůsobené i složení krmiva, jelikož obsahuje vyšší obsah energie.  Malé granule jsou přesně uzpůsobené pro malé čelisti psa do 10 kg. Výjimečná receptura navíc pomáhá snižovat tvorbu zubního kamene a podporuje přirozenou obranyschopnost štěněte. Cena za 8 kg balení je 1 214 Kč.

Kompletní krmivo KITTEN je přímo určené koťatům ve věku od 4 do 12 měsíců.  Skvělá kombinace živin podporuje zdraví trávicího ústrojí kotěte a přispívá ke správné konzistenci stolice. Navíc obsahuje vysoce stravitelné bílkoviny, vhodný obsah vlákniny a prebiotik, která udržují střevní mikroflóru v rovnováze. Cena za 4 kg balení je 803 Kč.

Více informací naleznete na http://www.royalcanin.cz/.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.