Živý talisman českých hokejistů Fantomas: Proč už si před stadionem raději nenasazuje masku?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Živý talisman českých hokejistů Fantomas: Proč už si před stadionem raději nenasazuje masku?!

Maskot českých reprezentantů Fantomas.
Maskot českých reprezentantů Fantomas. (Dominik Bakeš)

Prakticky neodmyslitelnou součástí zápasů české hokejové reprezentace na mistrovství světa nebo olympijských hrách se stala postava Fantomase. Sportovní nadšenec Vasil Simkovič se totiž po olympiádě v Naganu rozhodl, že bude přímo na vrcholných akcích hokejisty osobně podporovat. Nechyběl v hale ani ve čtvrtek, kdy předpověděl výhru nad Finskem.

Masku populární francouzské filmové postavy si náhodně koupil při odjezdu na šampionát do norského Lillehammeru v roce 1999. Od té doby se stala součástí jeho života a častým terčem televizních kamer na všech hokejových turnajích.

"Už je to šestnáct let. Je to o fandovství, o výdrži," řekl Simkovič ČTK a Českému rozhlasu. Kolik peněz jej podpora hokejistů stála, raději ani nepočítá. A nejen hokejistů, jezdí totiž i na akce fotbalové reprezentace. "Fantomas to neví, nepamatuje si to. Každý máme nějakého koníčka, i Fantomas," pousmál se zřejmě nejznámější český sportovní fanoušek.

Před O2 arenou ale stál radši bez masky. "Kdybych si ji nasadil, tak by to byl během deseti vteřin strašný kolotoč," řekl Simkovič. Na domácí mistrovství se hodně těšil. O dva zápasy v základní skupině však přišel, neboť onemocněl. "Fantomas má taky právo marodit, takže lehce omarodil. Na čtvrtfinále jsem ale připraven v plné formě," hlásil a byl si jistý, že reprezentace duel s Finskem zvládne. Sice tipoval, že Česko vyhraje 3:1, ale ani výsledek 5:3 mu radost nezkazil. "Kdybychom vypadli, tak netuším, co by příští měsíc Fantomas dělal," řekl.

Po českém postupu do bojů o medaile se tak bude snažit zopakovat i svou návštěvu na hotelu, kde byl hráčům popřát štěstí před čtvrtfinálovým zápasem. "Jsem takový jejich talisman. Tedy doufám, že jo. Že to z dlouholetého fandovství vyplývá. Fantomas si se všemi podal ruku a popřál jim hodně štěstí," prozradil Simkovič, který o svém hrdinovi zásadně mluví ve třetí osobě.

I Fantomas má však starosti se zajišťováním vstupenek. "Složité to je, Fantomas ale začíná tajně a včas. Už to řešil v listopadu. Nejen v Praze, ale i na jiných šampionátech," řekl častý objekt televizních kamer i režie přímo v arénách. Tradičně má vedle na míru dělané masky, kterých má doma desítky a každoročně je mění, na sobě i dres Jaromíra Jágra. "Je z šampionátu v roce 2003, i s podpisem, který už je ale vypraný," prozradil Simkovič.

Přestože si Fantomas aktuálně užívá skvělou atmosféru na pražském šampionátu, těší se i na mistrovství v roce 2017, které se bude konat v jeho druhé domovině, ve Francii. "Pokud tam budeme hrát, tak se těším. Jen nevím, jak tam bude Fantomas působit. Nemám to ještě promyšlené," pousmál se. Možné totiž je, že Češi budou své zápasy hrát v Německu, které je spolupořadatelem šampionátu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.