Jiří Babica pro čtenáře Aha! Udělejte si 3 veselé moučníky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jiří Babica pro čtenáře Aha! Udělejte si 3 veselé moučníky!

Jiří Babica připravil dobroty pro čtenáře Aha!
Jiří Babica připravil dobroty pro čtenáře Aha! (Foto Aha!: Martin Pekárek, archiv J. Babici)

Speciálně pro čtenáře deníku Aha! připravil kuchař Jiří Babica (54) tři »veselé« moučníky. „Nemám rád tmavé a smutné moučníky. Musí být veselé, usmívat se na mě a udělat mi dobrou náladu,“ prozradil Babica s tím, že se snaží používat hodně ovoce. Což dokazují i tři recepty od lidového kuchtíka: „Doufám, že si na nich čtenáři pochutnají.“

KRÉMOVKA
Suroviny:
200 g listového těsta
500 ml mléka
4 vejce
4 lžíce hladké mouky
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu
moučkový cukr na posypání
hladká mouka na vál
špetka soli

Postup:
Těsto rozpůlíme a na pomoučeném válu je rozválíme na dva pláty, které přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Povrch propícháme vidličkou a těsto upečeme při 175 stupních dozlatova. Necháme vychladnout. V troše mléka rozmícháme mouku. Zbylé mléko zahřejeme a všleháme do něj postupně vejce, cukr, špetku soli a přilijeme mléko, v němž jsme rozmíchali mouku. Za stálého míchání vaříme zvolna do zhoustnutí. Nakonec vmícháme rum. Jeden plát upečeného těsta potřeme krémem a druhým plátem přiklopíme. Povrch posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout. Moučník krájíme na řezy.


BANÁNY V KARAMELU
Suroviny:
6 banánů
200 g třtinového cukru
100 ml vody
1 slazené kondenzované mléko
100 ml mléka
4 žloutky
2 lžíce bramborového škrobu
1 lžíce másla
4 bílky
kůra z 1 limetky
1 lžíce rumu
2 lžíce cukru
Postup:
Banány oloupeme a nakrájíme na kolečka. Třtinový cukr rozpustíme v rendlíku na mírném plameni, zalijeme ho 100 ml vody a provaříme. Poté přidáme banány. Do hrnce pak nalijeme kondenzované mléko a mléko čerstvé. Vyšleháme postupně čtyři žloutky, lžíci rumu, bramborový škrob a máslo. Za stálého míchání vaříme zvolna do zhoustnutí. Z bílků ušleháme sníh, který osladíme dvěma lžícemi cukru a přidáme nastrouhanou kůru z dobře omyté limetky. Banány v karamelu přendáme do vymazané formy na pečení a pokryjeme je vrstvou žloutkového krému. Navrch pak dáme ochucený sníh z bílků. Pečeme při 200 stupních asi 30 minut.

PAVLOVA S JAHODAMI
Suroviny:
4 bílky
1 vanilkový cukr
200 g cukru
1 lžička octa
1 lžička solamylu
200 ml smetany ke šlehání
200 g jahod
špetka soli
Postup:
Z bílků vyšleháme sníh, postupně přidáme cukr, vanilkový cukr, lžičku octa a lžičku škrobu se špetkou soli. Troubu předem rozehřejeme na 180 stupňů, poté ji stáhneme na sto. Sníh vyklopíme na olejem potřený pečicí papír na plechu a vložíme na hodinu do trouby. Po hodině troubu vypneme, otevřeme dvířka a upečenou sněhovou hroudu necháme zvolna vychladnout. Potom ji přendáme na talíř a navrch rozprostřeme vrstvu ušlehané smetany, kterou posypeme na kousky nakrájenými jahodami.



Přečtěte si
lalia
1. 6. 2015 • 10:49

Jen blbeček sem může do receptu namíchat KSČM.Dutchsulz je asi po úrazu hlavy.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.