Nový způsob boje proti zákeřné borelióze: Test odhalí infikované klíště za 10 minut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nový způsob boje proti zákeřné borelióze: Test odhalí infikované klíště za 10 minut!

Nový způsob boje proti zákeřné borelióze!
Nový způsob boje proti zákeřné borelióze! (Foto: beaphar, ara)

Klíšťata jsou velice nebezpeční parazité. Přenášejí mimo jiné dvě zákeřné choroby – klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu.

Ti, kteří se chtějí chránit proti klíšťové encefalitidě, se mohou nechat očkovat. Ale na lymskou boreliózu zatím vakcína neexistuje. Dobrá zpráva však je, že existuje jednoduchý test, který nakažené klíště odhalí. Pokud si z přírody vy nebo váš mazlíček přinesete klíště a máte po ruce test na boreliózu, můžete během 10 minut zjistit, zda je parazit nakažený. Jak na to? Nejprve zakousnuté klíště vydezinfikujte a opatrně vyndejte vyvikláním.

Borrelia test koupíte v některých lékárnách, v chovatelských potřebách nebo na internetu. Doporučená cena je 179 Kč.

Jde o nemoc, jejíž příznaky se často pletou s jinými nemocemi. Zpočátku se na kůži objeví zarudnutí, a pokud se onemocnění odhalí včas, dá se léčit antibiotiky. Za čas flíček zmizí a onemocnění je bezpříznakové. „A to je právě nebezpečné,“ upozorňuje profesor RNDr. Jan Krejsek z Ústavu klinické imunologie a alergologie FN Hradec Králové. „Později totiž neléčená lymská borelióza způsobuje zánětlivé artritidy, vážně poškozen může být i oběhový a nervový systém,“ vysvětluje imunolog a dodává: „Ročně je diagnostikováno až 3500 nových případů a ještě další tisíce nakažených o nemoci zatím nevědí."

Postup testu

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.