Lidi, pozor! Jsem vážně nezdravý! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Lidi, pozor! Jsem vážně nezdravý!

Velikonoční beránek
Velikonoční beránek (: archiv, Petr NOVOTNÝ)

Paráda! Konečně je tu příležitost beztrestně ztřískat holkám zadnice, loknout si párkrát zhluboka dobré kořaličky a nacpat si břicho prvotřídním jídlem. Ano, chápete správně, Velikonoce se postupem času staly spíš svátkem prohýbajících se stolů.

Tradiční veliko-noční dobroty ovšem nemají se zdravým stravováním nic společného. Jinak na tom není ani jeden ze symbolů Velikonoc – beránek. Proto jsme si ho vzali hezky na paškál!

  • Beránku, kde ses vlastně vzal? Proč nebaštíme třeba velikonoční myš?
    Ty to nevíš? Ostuda! Pocházím přece z křesťanských tradic, kde symbolizuji Ježíše Krista. Ten byl jako nevinný beránek obětován na kříži. Jsem tedy znamením čistoty, nevinnosti a poslušnosti. V židovské tradici jsem zase připomínkou osvobození židů z Egypta.
  • Hele, a vždycky jsi byl z těsta?
    Původně jsem byl masitý, jistě. Ale už naši předkové mě připravovali pečeného z těsta, maso bylo tehdy pro spoustu lidí příliš drahé. Pokud vím, připravovali mě lidé i z rýže nebo rýžové mouky.
  • Pečené těsto? To nejsi dvakrát zdravý…
    Popravdě nejsem. Jsem z cukru, mouky, oleje, vajíček, prášku do pečiva, vanilkového cukru a tuku. Často i z vlašských ořechů a rozinek. Když jsem upečený, vážím asi 350 gramů a víc. Když mě nakrájíš, dva plátky mají energetickou hodnotu skoro 2000 kJ. To není zrovna málo, když si uvědomíš, že přibližně 10 000 kJ je optimální denní příjem dospělého chlapa, a já jsem jen zákusek.
  • Hm, a nějaká tvoje zdravější verze není?
    To víš, že je. Máme ještě dietní bráchy, kteří se obejdou bez vajec a cukru, musí stačit umělé sladidlo, místo vajec prášek Vajahit. Co ti ale budu povídat, není to ono! Ostatně, proč nezkusíš být střídmý v něčem jiném? Co si třeba místo piva dát červené víno s dietní colou? Nebo džus s vodkou nahradit vinným střikem?

Jak se státvelikonočním »buřtíkem«?

Možná už vás štvou věčné poučky, jak shodit nějaké to kilo. Nezoufejte! Sestavili jsme pro vás jídelníček, při jehož dodržování byste měli každý den přibrat 1 kg tuku. Za týden tak můžete mít o krásných pár centimetrů v pase navíc!

Snídaně:
Kakao (1/2 litru), 250 gramů mazance, máslo

1. svačinka:
125 g velikonočního beránka, slazený čaj

Oběd:
Knedlo-vepřo-zelo (alespoň 5 knedlíků a 400 g zelí), 2 piva

2. svačinka:
125g velikonočního beránka se slazenou kávou

Večeře:
Vepřové výpečky s pěti knedlíky, 2 piva

2 večeře:
5 vajíček natvrdo s majonézou

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.