Záhada »nemluvících« maskotů letošního MS: Bob a Bobek neumí česky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Záhada »nemluvících« maskotů letošního MS: Bob a Bobek neumí česky!

V Praze i Ostravě je maskotů vždy plná aréna.
V Praze i Ostravě je maskotů vždy plná aréna. (Foto Aha! :Martin Sekanina,Pavel Mazáč, ČTK)

Poskakují po tribunách, baví zaplněné arény v Praze i Ostravě, ochotně pózují fanouškům. Jediné, co maskoti Bob a Bobek neumí, je mluvit. Proč? Nejsou to Češi!

V kostýmech se totiž skrývá partička Kanaďanů, kteří se najímají pro hokejové šampionáty už od roku 2008. Tentokrát jich ale muselo být dvakrát více než obvykle, poprvé v historii jsou totiž maskoty MS hned dvě postavy. „V každé hale tak jsou čtyři lidé, kteří se v kostýmu střídají,“ objasňuje ředitelka komunikace organizačního výboru MS Martina Kučerová. Vzhled králíkům »narýsoval « výtvarník Alex Dowis, který se po smrti legendárního kreslíře Vladimíra Jiránka (†74) věnuje replikám jeho díla.

A byť maskotům »přidělil « docela objemný oblek, kanadští artisté jsou v něm jako doma. Po tribunách skáčou jako diví, neúnavně se vlní do rytmu hudby a vlastně se během zápasu zastaví jen tehdy, když se fotografují s fanoušky. Při pokusu o rozhovor ale odmítají hovořit jak s nimi, tak i s novináři. A hlavní důvod není ten, že neumí česky! „Máme striktní interní pravidla, naši maskoti se dorozumívají jen pomocí gest. A nikdy nezveřejňují identitu, takže bez masky je neuvidíte,“ vysvětluje jejich manažer Cristian Lanouette.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.