Na dálnicích až 150 km/h? Zeman to odmítl podpsat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Na dálnicích až 150 km/h? Zeman to odmítl podpsat!

Miloš Zeman
Miloš Zeman  (Foto KPR, ara)

Prezident Miloš Zeman vetuje novelu, která má umožnit jízdu na vybraných úsecích dálnic za příznivých technických a stavebních podmínek rychlostí až na 150 km/h. Toto rozhodnutí většiny poslanců považuje za nezodpovědné. Zeman to řekl novinářům na závěr své třídenní návštěvy Středočeského kraje. Novelu ještě neprojednal Senát.

Prezident uvedl, že považuje za škodlivou jakoukoliv oběť lidského života a jakékoli těžké a koneckonců i lehké zranění. "A protože je prokázána pozitivní korelace mezi povolenou rychlostí a počtem těchto dopravních nehod, považuji rozhodnutí většiny poslanců za nezodpovědné. Tvrzení, že je to v Německu, je sice hezké, ale tak se podívejte na české silnice a srovnejte si je s německými silnicemi," řekl prezident.

Možnost jezdit na vybraných úsecích dálnic za příznivých technických a stavebních podmínek povolenou rychlostí až 150 km/h, schválila Sněmovna v novele zákona o pozemních komunikacích. Konkrétní úseky ale musí schválit ještě ministerstvo dopravy, a to už avizovalo, že zvýšení rychlosti na žádném nynějším úseku nepovolí. Novela rovněž počítá se zvýšením rychlosti z 90 na 110 kilometrů v hodině na vybraných silnicích první třídy.

Zvýšení povolené rychlosti na některých úsecích dálnic až na 150 km/h obsahuje schválený pozměňovací návrh poslance ODS Ivana Adamce. Zvýšení rychlosti by bylo podle něj možné povolit pouze za dobrého počasí a nízké intenzity dopravy a signalizovat ho budou elektronické značky. Týkat se to má především nově vybudovaných úseků dálnic s nízkou dopravní zátěží, odpovídajícím povrchem a dostatečným rozhledem.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka česká dálniční síť v současné době není stavěná na to, aby se po ní mohlo bezpečně jezdit rychlostí 150 km/h. Ministerstvo dopravy proto nebude vybírat žádné úseky, kde by se rychlost zvýšila až na tento limit. Zvýšení povolené rychlosti by podle Ťoka nebylo ani dobrým psychologickým vzkazem pro řidiče. Ti by na dálnicích neměli závodit, naopak je vhodné, aby jezdili bezpečně a ohleduplně. Dopravní policie považuje zvýšení rychlosti na dálnicích za riziko pro bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

 

Přečtěte si
bella.
1. 5. 2015 • 22:41

ararat máš plnou hubu demokracie, tak se uč něco o zodpovědnosti ve funkci poslance a předkládání návrhů.Nedávno jsi tady plýtvala slovem anarchie.Jo, anarchie je, když se zvedne na každou kravinu ruka a v republice nastane bordel ( jakože nastal )

bella.
1. 5. 2015 • 22:38

eisenbieger v křoví číháním na panitchky se moc o procesu schvalování nedovíš. nevím, co sem furt pleteš minulé století.Jsi se v něm zaseknul, ne? - není divu, bylo ti 67 , senila si nepamatuje dnešek, ale vybavuje minulost

ararat
1. 5. 2015 • 21:37

mele tady bláboly a je pitomá nána

jity
1. 5. 2015 • 21:22

Nestál si také frontu mezi těmi soudruhy,když to tak dobře víš,

eisenbieger
1. 5. 2015 • 08:02

boze tys musela byt stara kadrovacka ktera cely rok cekala na MDZ aby te pak soudruzi jeden podruhym vymrdali .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.