Eva Kor (81) přežila Osvětim a odpustila nacistickému vrahovi (93): Podala mu ruku a omdlel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Eva Kor (81) přežila Osvětim a odpustila nacistickému vrahovi (93): Podala mu ruku a omdlel!

Eva Oskarovi odpustila. Ten nával emocí nezvládl.
Eva Oskarovi odpustila. Ten nával emocí nezvládl. (Reuters, EPA)

Tak dojemný moment u soudu s nacistickým vrahem nikdo nečekal. Židovka Eva Kor (81) nejprve popsala hrůzy koncentračního tábora v Osvětimi a poté veřejně odpustila souzenému gestapákovi Oskaru Gröningovi (93).

V severoněmeckém Lüneburgu pokračuje soud s »účetním z Osvětimi« Gröningem. Zodpovídá se ze smrti 3000 tisíc Židů. K morální zodpovědnosti už se bývalý gestapák, který se pohybuje jen s pomocí chodítka, přiznal. Velké pohnutí ale vyvolalo líčení otřesných osvětimských poměrů svědkyní Evou Kor. Ta popisovala, jak se spolu se svým dvojčetem stala obětí nelidských pokusů doktora Josefa Mengeleho. „Ta zrůda stála u mé postele a mému utrpení se ještě vysmívala. Doteď nevím, co mi to vlastně Mengele píchal injekcemi do žil,“ uvedla žena.

Dva obyčejní lidé

Na závěr přistoupila k obžalovanému  Gröningovi a objala ho. On ji políbil na tvář. „Ne, nebylo to plánované. Ale bylo to normální setkání dvou lidí. Tak se přece mají dva lidé k sobě chovat. Ze dvou dávných nepřátel se stali dva obyčejní lidé,“ řekla žena, která přežila holocaust. K jejich prvnímu setkání došlo už před její výpovědí. „Potkala jsem Oskara Gröninga, představila se mu a podala mu ruku na znamení odpuštění. On sáhl po mé paži a omdlel. Podivila jsme se tomu a zavolala jsem pomoc,“ popsala žena, která nyní žije v americké Indianě.



Přečtěte si
hufnagll
17. 2. 2016 • 16:47

Já jsem někde viděl film o tom Oskaru a tam bylo že on byl pouze písař ve službách SS,věděl že se v koncentráku vraždí ale nešlo tomu zabránit.

bella.
26. 4. 2015 • 14:28

prroud asi čekal ránu, tělo vyprodukovalo adrenalin, rána se nekonala, adrenalin klesnul, tlak klesnul a dědek klesnul

majojo
26. 4. 2015 • 11:08

Kabala funguje jinak. Ale neboj, ono to jednou přijde, pro oba.

majojo
26. 4. 2015 • 11:07

V tomhle s panem Lustigem souhlasím. Stoprocentně. Tu paní lituju, asi s odstupem těch let trestuhodně vyměkla.

bella.
26. 4. 2015 • 10:14

Vyprávěli mi o té ženě už dávno moji přátelé z USA, kde to docela rozvířilo vody.Ona to vážně udělala. Arnošt Lustig, kterého nelze jinak než milovat a vážit si ho řekl na dotaz, zda by odpustil : " Tohle se odpustit n e d á ." Na jedné z pražských laviček je v parku napsáno: " Fyzické utrpení není nic ve srovnání s utrpením ducha. " A.Lustig

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.