Pět lovců vlků dostalo trest šest až 20 měsíců vězení | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Pět lovců vlků dostalo trest šest až 20 měsíců vězení

Pro Norsko je potrestání lovců vlků přelomové.
Pro Norsko je potrestání lovců vlků přelomové. (Profimedia.cz)

Pět mužů bylo dnes v Norsku odsouzeno k šesti až 20 měsícům vězení za organizaci ilegálního lovu vlků. V zemi se jedná o přelomový verdikt, upozornil zpravodajský server BBC News. Lovci v Norsku vlky v 60. letech minulého století téměř vyhubili, ve volné přírodě zůstává navzdory snahám o obnovu vlčí populace pouze 35 těchto zvířat.

Vůdce skupiny, která lov vlků v borových lesích na východě Norska organizovala, stráví za mřížemi rok a osm měsíců. Čtyři další jdou do cely na půl roku až rok.

Všichni odsouzenci obvinění, která proti nim byla u soudu ve městě Elverum na jihovýchodě Norska vznesena, odmítli. Čtyři z nich se proti rozsudku, jenž zahrnuje i zákaz lovu na různě dlouhou dobu, odvolali.

Lovci vlků byli souzeni na základě norských zákonů o organizovaném zločinu. Při rozsáhlé policejní operaci proti gangu byly použity i telefonní odposlechy.

Hlavní obviněný, 48letý Dennis Nordahl byl kromě organizace lovu obviněn i ze zastřelení jednoho vlka při jiném incidentu loni v březnu. Prý byl na lovu lišek a netušil, že zvíře, které usmrtil, je vlk.

V jižní Skandinávii byli vlci na pokraji vymření, než byl v 70. letech vydán zákaz jejich lovu. V 90. letech bylo potom v rámci ekologického projektu ve spolupráci se Švédskem vypuštěno do lesů několik desítek vlků.

Místní farmáři nicméně vlky v Norsku převážně nechtějí, protože tyto šelmy ohrožují jejich ovce a psy. Norové také poukazují na to, že je vlci ohrožují, když se toulají v blízkosti jejich domovů a škol.

Šéfka Světového fondu na ochranu přírody (WWF) v Norsku Nina Jensenová naopak rozhodnutí soudu přivítala a označila ho za historický krok, který podpoří lidi v jejich soužití s přírodou a umožní volný pohyb vlků od Arktidy až ke Středozemnímu moři. "Nezákonný lov je hlavní příčinou úmrtí vlků v Norsku," konstatovala Jensenová, která zároveň vyzvala Nory, aby smečky tolerovali, třeba i jako turistickou atrakci v odlehlých oblastech.

Podle studie časopisu Science z loňského roku žije v 28 různých evropských zemích odhadem 12.000 vlků. Populace je přitom stabilní nebo stoupá.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.