Julie (†13) si prošla smutným obdobím: Sebevraždě napomohla izolace! Není to až příliš častý problém mládeže? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Julie (†13) si prošla smutným obdobím: Sebevraždě napomohla izolace! Není to až příliš častý problém mládeže?

Spolužáci na její památku zapalovali včera u školy svíčky.
Spolužáci na její památku zapalovali včera u školy svíčky. (Foto Aha! – Alexandr Malachovský)

Rodiče ji už nikdy neřeknou Jůlinko, spolužáci se s ní už nikdy nebudou smát vtípkům... Školačka Julie (†13) z Liberce si vzala v pondělí život. Proč? Možná kvůli tomu, že byla sama!

Od časného včerejšího rána před základní školou v Lesní ulici plápolaly svíčky. S každou hodinou jich přibývaly desítky. Zapalovaly je spolužáci, kamarádi i náhodní kolemjdoucí. Nikdo se s tragickou ztrátou nedokáže vyrovnat. Situace je nejtěžší pro její rodiče, kteří jsou stále v péči psychiatrů.

Všichni se ptali: proč? „Vždy byla strašně usměvavá,“ shodly se její kamarádky ze školy. „U dětí je obtížné odhadnout, proč se pokusí o sebevraždu, zvlášť u dívky v tomto věku. Spouštěčem mohla být hádka s kamarádkou, nešťastná láska, nebo ztráta důvěry,“ řekl Aha! dětský psycholog Jiří Novák.

Možností je tak víc. Její rodiče se rozvedli. Podle kamarádek byla spíše samotářská a několik dětí se zmínilo i o šikaně prostřednictvím SMS, či e-maily. Zásadním ale zřejmě bude ztráta jediné velké kamarádky, která se odstěhovala do Prahy. Její křehká dušička zůstala zřejmě zcela sama.

„Ona se pořádně kamarádila s jednou holkou, ta se ale odstěhovala do Prahy, od té doby byla smutná,“ řekly dívky z Julčina okolí. I přes nízký věk Julie a jejích kamarádů je znát, že událost se jim vryla hluboko pod kůži. „Vůbec bych nevěřila, že by mohla spáchat sebevraždu,“ řekla Julčina kamarádka, která se s Julií učila lézt po skalách.

Smutná událost zasáhla žáky i vyučující, v následujících dnech jim budou k dispozici psychologové, které si škola najala. Problém je totiž daleko širší, mládež se díky technologiím stává odloučenější od přirozeného sociálního života a následky jsou často tragické.

Přečtěte si
prdyvrdy
16. 4. 2015 • 13:10

problémem všech dětí a především ve městech je že mají mobily, tablety, noťasy a když se chtějí pobavit tak zapnou obrazovku nebo mobil. My jsme si museli jít popovídat ven do parku nebo na nějaký plácek. Dneska se koná komunikace z domova a děti nemají vlastně žádné kamarády, kterým se mohou svěřit. Přes počítač vyprávět své bolístky se nedoporučuje, aby to nebylo zneužito. Rodiče se raději taky věnují kvákání přes skype, než by si povídali s dětma. Nám se máma opravdu věnovala bavila se s náma o škole o láskách o kamarádech o zaměstnáních- všichni nám záviděli a chodili k nám na návštěvu- kvůli mámě. Já jsem dělal to samé, ale moje děti už jsou jiné, tak za mnou chodí na pokec vnoučata sama. Je to strašně baví, když jako vzpomínám kde jsem byl, kudy cestoval, kde si natloukl a jak jsem se učil

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.