Dnes bude krásně, jenže pozor: Obří ozonová díra nad ČR! Co vám hrozí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Dnes bude krásně, jenže pozor: Obří ozonová díra nad ČR! Co vám hrozí?

Ozonová vrstva je dnes velmi tenká. Pozor na slunce!
Ozonová vrstva je dnes velmi tenká. Pozor na slunce! (Foto ara)

Konečně jste se dočkali jarního sluníčka! Jenže naplno si ho raději neužívejte! Nad Českem je totiž zeslabená ozonová díra! Pokud si nebudete dávat pozor, bude na vaši kůži dopadat velké množství škodlivého UV záření!

V současné chvíli je ozonová vrstva až o 22 % tenčí než obvykle! A jelikož má zejména dnes převládat slunečné počasí, stoupne množství dopadajícího UV záření a UV index se vyšplhá k hodnotám 4 a 5, což jsou po zimě, kdy jste nebyli na vyšší dávky UV záření zvyklí, poměrně vysoká čísla. „Letos se ještě nad 4 zatím nevyšplhal. Obzvlášť velká intenzita UV záření bude na horách a v místech se sněhovou pokrývkou. Tam může být UV index dokonce vyšší než 5,“ upozorňuje meteorologický server Meteocentrum.cz. Pokud máte v plánu trávit na sluníčku delší dobu, a obzvláště v horských oblastech, chraňte se především okolo poledne.

Co je UV záření?

Zkratkou UV se označuje ultrafialové záření, které je pro člověka neviditelné. Jeho přirozeným zdrojem je Slunce. UV záření se dá dělit na dvě části. Zatímco první tvoří 99 % slunečního UV záření a je nejméně škodlivá, druhá část, kterou zachycuje ozonová vrstva, je pro člověka velmi nebezpečná. Může například způsobovat zhoubné kožní nádory.

Co je ozonová vrstva?

Jde o část stratosféry ve výšce 25–35 km nad povrchem Země. Nachází se v ní zvýšený poměr ozonu (tříatomové molekuly kyslíku O3) vůči běžnému dvouatomovému kyslíku v atmosféře. Ozon absorbuje škodlivou část UV záření a vrací ji zpět do prostoru.

Jak se máme chránit?

➤ Samozřejmostí musí být opalovací krémy. „Doporučoval bych ty s ochranným faktorem 30 až 50,“ radí dermatolog profesor Petr Arenberger (na snímku) z pražské vinohradské nemocnice.
➤ Nezapomeňte ani na ušní boltce, krk a dekolt.
➤ Nevystavujte slunci kůži, která je po zimě na UV záření citlivá, zvolte prodyšné oblečení, i když sluníčko svádí k opalování.
➤ Oči si chraňte slunečními brýlemi s UV filtrem.
➤ U malých dětí dbejte na to, aby měly pokrývku hlavy a chráněné oči.

Přečtěte si
pelagie
11. 4. 2015 • 12:07

Včera bylo líp,dnes je opar ....

ivkanatka
11. 4. 2015 • 09:00

„Doporučoval bych ty s ochranným faktorem 30 až 50,“ radí dermatolog profesor Petr Arenberger (na snímku) z pražské vinohradské nemocnice. Já ho tu tedy nevidím, nevím, jak Vy .......

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.