Jarní očista organismu: Pijte čaje z jarních bylinek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jarní očista organismu: Pijte čaje z jarních bylinek!

Čaj z kopřiv má nyní velkou sílu.
Čaj z kopřiv má nyní velkou sílu. (Foto: scom)

O Velikonocích jsme hodovali, teď zase přišel čas »dobrovolné skromnosti«. Vyrazte do přírody a natrhejte si čerstvé bylinky na léčivé čaje.

Bříza pročistí ledviny

Ledvinám prospívá v ýluh ze sušených nebo čerstvých mladých březových listů. Kromě pročištění ledvin má pitná kúra i kosmetický efekt – organismus díky ní méně zadržuje vodu, většinou mizí otoky nohou a postava celkově zeštíhluje.

Postup: 2 čajové lžičky lístků břízy bělokoré nebo bradavičnaté přelijeme ¼ l vroucí vody, necháme 10 minut vylouhovat, pak scedíme a pijeme 3x denně.

Z listí břízy si můžeme připravit účinný protirevmatický čaj.

Postup: Smícháme stejný díl březových listů, kopřivy a kůru krušiny. Čajovou lžičku směsi přelijeme 200 ml vroucí vody, necháme 10 minut vylouhovat, scedíme a pijeme 2x denně.

Životabudič kopřiva

Snažíte se zhubnout, chcete ozdravit organismus a nedůvěřujete přípravkům z lékárny? Natrhejte si kopřivy.

Postup: Na zahradě či kdekoli v bezprašném prostředí natrháme dostatečné množství kopřiv. Teď je ideální doba, protože rostlinky kopřiv mají největší sílu. Otrháme z nich drobné lístky a dvě lžíce z nich zalijeme vroucí vodou. Zakryjeme a necháme louhovat cca 15 minut. Pijeme šálek čaje 2x denně. Na zhubnutí zkuste směs kopřivy s ananasem – čaj osvěží a krásně voní.

Voňavé potěšení - fialky

Fialky jsou nejpůvabnějšími posly jara a čaj z jejich k větů nejen krásně voní, ale také podporuje zažívání. Fialky trháme hned zjara, kdy je jejich vůně nejsilnější a sušíme v troubě při 40 °C.

Postup: 1 a půl lžičky sušených fialkových květů a 1 lžičku sušených fialkových listů zalijeme 20 0 ml horké vody a necháme 10 minut louhovat. Dosladíme medem.

Petrklíče proti nachlazení

Ideální dobou na sběr květů je duben. Petrklíč (prvosenka jarní) v čaji působí příznivě na odkašlávání a je vhodný i ke zmírnění migrény.

Postup: 10 gramů sušených květů přelijeme 200 ml vroucí vody, necháme 10 minut louhovat pak pijeme podle potřeby.

Sedmikrásná lékárna

Sedmikráska působí protizánětlivě, čaj z květů se užívá při zahlenění dýchacích cest a nálev z květů zevně proti kožním neduhům a plísním.

Postup: 2 lžíce sedmikráskových květů přelijeme 200 ml vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme a můžeme popíjet.

Autor:  neo

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.