Autopilot dostal příkaz: Leť do výšky 30 m! Letadlo přitom lze ovládnout ze země | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Autopilot dostal příkaz: Leť do výšky 30 m! Letadlo přitom lze ovládnout ze země

Využívání náhradního autopilotního systému by mohlo stabilizovat letecký průmysl, který se po posledních katastrofách ocitl pod palbou kritiky.
Využívání náhradního autopilotního systému by mohlo stabilizovat letecký průmysl, který se po posledních katastrofách ocitl pod palbou kritiky. (Ilustrační foto: Reuters)

Jen co zůstal kokpitu sám, zamkl Andreas Lubitz dveře a do palubního počítače vyťukal příkaz: Snížit výšku z 38 000 stop (cca 11 600 m) na 96 stop (cca 30 m). Vypsal tím ‒ palubní hodiny ukazovaly právě 10:30:55 ‒ rozsudek smrti pro sebe i dalších 149 lidí v letadle za pilotní kabinou, do které se po chvíli marně začal dobývat kapitán. Seděl, vzrušeně dýchal a čekal na smrt. Přišla po osmi minutách, když sestupný kurs airbusu letícího pořád rychlostí 700 km/h přeťal svah hory.

Stroj měl v moci a nebyla síla, která by mu ho z ní vyrvala. I když by být mohla! Převratná, už před roky vymyšlená a otestovaná technologie, má název náhradní autopilotní systém. Ten umožňuje pozemní kontrole převzít v případech nouze řízení letadla ze země a bezpečně stroj navést, kam je potřeba. Zkrátka odebere pilotům (nebo únoscům) kontrolu nad letadlem bez možnosti dalšího zásahu!

Proč se tedy tento postup nepoužívá? Odpověď je jednoduchá: odmítají jej sami piloti! A důvod? Prý obava z jeho zneužití, například teroristy (mj. z řad navigátorů, letištního personálu), nebo hackery. Proti se ostře postavily odbory pilotů a letecké společnosti je v jejich vzdoru podpořily... 

Přečtěte si
rezacek
29. 3. 2015 • 11:21

Nejsem odborník, ale to ten autopilot není schopen vyhodnotit, že se řítí do pekel? Cožpak nemá předem naprogramované nějaké hranice, za které už prostě nelze? Pravidlo, že nesmí být v kokpitu sám (dnes velký objev) také nic neřeší - psychopat sejme letušku a pak už může řádit, jak na Matějský pouti.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.