Zkáza letu ve Francii: Kopilot zablokoval kapitánovi dveře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zkáza letu ve Francii: Kopilot zablokoval kapitánovi dveře!

Kabina Airbusu A320
Kabina Airbusu A320 (Foto Facebook, Twitter, ara)

Ze záznamů černých skříněk je patrné, že se kapitán Sonderheiner snažil dobýt do kokpitu. Nejdříve klepal, potom na dveře zuřivě bušil. Marně. Odpovědí mu bylo jen mrazivé ticho...

Záznam odhalil bušení na zavřené dveře, klidné dýchání druhého pilota a křik cestujících. Jak napsal deník The New York Times, na počátku letu spolu piloti normálně komunikovali v němčině. Pak ale kapitán odešel na toaletu. „Je slyšet hluk od posouvaného křesla, dveře, které se otevřou a zase zavřou, zvuky, které naznačují, že někdo klepe na dveře. Pak udeří na dveře silněji, ale pořád žádná odpověď. Od tohoto momentu se již neodehrává žádná konverzace,“ citoval deník svůj zdroj z vyšetřování s tím, že Andreas Lubitz zůstal v kokpitu sám.

„Od pádu Dvojčat v New Yorku se zavedl pojem tzv. sterilní kokpit, což znamená, že nikdo zvenčí se bez souhlasu posádky dovnitř dostat nemůže,“ řekl v rozhovoru pro ČRo Radiožurnál bývalý pilot Václav Vašek, který má s létáním Airbusu A320 zkušenosti. Ředitel Lufthansy Carsten Spohr (48) ovšem prohlásil, že do kabiny se dá dostat po zadání speciálního kódu, který piloti znají. „Člověk uvnitř však může tento systém otevírání na pět minut zablokovat,“ naznačuje ředitel, že Lubitz se v kabině »zabarikádoval«.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.