Ombudsmanka údajně poradila realitní makléřce Noskové: Romům lžete! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ombudsmanka údajně poradila realitní makléřce Noskové: Romům lžete!

Ombudsmanka Anna Šabatová a makléřka Eliška Nosková
Ombudsmanka Anna Šabatová a makléřka Eliška Nosková (Foto: Aha! - ara)

Kde v Česku končí svobodné rozhodnutí,komu pronajmu svůj byt, a kde začíná diskriminace? Patrně v okamžiku, kdy veřejně prohlásím, že Romy či jiné menšiny do nájmu neberu. Když je neubytuji potichu, či jim zalžu, je i podle ombudsmanky vše v pořádku...

Potvrdil to test s romskou »provokatérkou«, který skončil žalobou na makléřku Elišku Noskovou (45) z Roudnice nad Labem. Akci zorganizoval v roce 2013 úřad ombudsmana, tehdy Jiřího Varvařovského (69).

Žena vystupující pod jménem Lenka Balogová předstírala zájem o byt a pracovník realitní kaceláře ji poté, co se dozvěděl, že je Romka, odmítl. Odvolal se přitom na přání majitele bytu Romům nepronajímat. Současná ombudsmanka Anna Šabatová (63) nyní tvrdí, že má důkaz o tom, jak realitní makléři diskriminují část společnosti. A případ směřuje k soudu...

Nosková to považuje za absurdní. „Já jsem s paní Balogovou sama ani nemluvila, pouze jsem ji odkázala na kolegu. Jako realitní kancelář musíme respektovat přání klienta, který výslovně nechtěl ve svém bytě ubytovat Romy,“ říká Nosková. Jenže ombudsmanka na to má jiný názor.

 „Vy máte možnost byt pronajmout, komu chcete, ale pokud ho nabízíte prostřednictvím realitní kanceláře, tak si nemůžete vyžádat, že někdo musí být vyčleněn z nabídky předem,“ řekla Šabatová v pořadu DVTV moderátorovi Janu Veselovskému „Máte právo se rozhodnout, koho neubytujete, ale nesmíte říkat, že je to proto, že ten člověk je Rom,“ uvedla ombudsmanka.

„Nyní se při každém telefonátu bojím, jestli mě někdo nenahrává, jestli jsem neřekla něco špatně. Z vyjádření paní ombudsmanky vyplývá, že bychom měli raději lhát, pokud nemáme lepší důvod odmítnutí,“ tvrdí makléřka Nosková. Úřad ombudsmanky tato slova ale nepotvrdil.

Několik otázek pro Elišku Noskovou

 Proč jste tu paní odmítli?
„Majitel bytu si ho nepřál pronajmout Romům.“

Není právě tohle diskriminační?
„Majitel bytu má ale právo pronajmout nebo prodat byt, komu chce. A proto si najímá realitního makléře, aby za něj celý proces zprostředkoval.

Cítíte vinu?
„Zachovala jsem se správně. Shodou okolností jsme ten den jiné Romce pronajali jiný byt. Kdyby totiž ta paní rovnou řekla, že je Romka a jestli nemáme byt, jehož majiteli by to nevadilo, pak jí určitě vyjdeme vstříc.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.