Potřebujete pohlídat psa? Uzavřete smlouvu, jinak se nedoplatíte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Potřebujete pohlídat psa? Uzavřete smlouvu, jinak se nedoplatíte!

Fotografie
Fotografie (internal)

Majitelé psů pozor! I když z kotce či zahrady vypustí vašeho čtyřnohého přítele někdo jiný a hafan někoho zraní, nebo způsobí škodu, zaplatíte pokutu vy. Případně můžete skončit i za mřížemi! Rozhodl o tom Nejvyšší soud.

Útěk psa, útok a trest
V srpnu 2012 napadl na lesní cestě na Blanensku chodský pes mladý pár s kočárkem a border kolií. Muži, který chránil své blízké, vážně pokousal ruku. Z kotce psa musel někdo pustit. Jeho majitel dostal od soudu podmínku a navíc musí uhradit škodu 40 tisíc Kč zdravotní pojišťovně a 97 tisíc Kč pokousanému muži. S tím majitel psa nesouhlasil, nepustil ho... Podal si neúspěšné odvolání a následně i dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten je odmítl.

Rozsudek platí
Nejvyšší soud potvrdil chovateli a majiteli psa trest. „Obviněný jednal ve vědomé nedbalosti, neboť věděl, že když psa může kdykoliv a kdokoliv z kotce vypustit, nemá on sám nad psem potřebnou kontrolu, ač věděl, že pes je schopen napadnout člověka,“ stojí v usnesení.

I za nehodu můžete
Váš pes nemusí hned někoho pokousat, abyste skončili u soudu. Když vběhne na silnici a způsobí dopravní kolizi, můžete být v případě zdravotních následků účastníků nehody souzen za ublížení na zdraví. Poškození mohou vymáhat nejen odškodnění za újmu na zdraví a tím způsobené problémy, ale i náhradu za škody na majetku.

Lze se pojistit
Pojišťovny pro mazlíčky nabízejí pojištění tzv. odpovědnosti za škody, které způsobí. Někdy bývá takovýto typ pojištění součástí smlouvy o pojištění domácnosti. I když svého mazlíčka dobře pojistíte, raději si ho pořádně hlídejte. Způsobená škoda totiž může ve výjimečných případech přesáhnout limity plnění.

Advokát Jan Černý radí: Hlídajícího řádně poučte
Pokud necháte hlídat nebo venčit pejska dospělou osobou, nemusíte trest za škody, které váš čtyřnohý přítel napáchá, »sklidit« výhradně vy. „Majitel musí prokázat, že toho, komu pejska svěřil, dostatečně poučil o jeho vlastnostech, které se vymykají běžnému chování psa, např. že je agresivní, lekavý, že utíká, nerespektuje povely a podobně,“ říká renomovaný pražský advokát Jan Černý.


Instrukce dejte písemně

*Svěřujete-li psa někomu, kdo ho nezná a ještě nikdy ho nehlídal, je ideální dát mu písemné poučení o jeho vlastnostech a kopii podepsanou hlídajícím si nechat pro případ problému.

*Písemné poučení může nahradit ústní poučení před nezávislým svědkem.

*Pokud se jedná o dlouhodobého souseda nebo někoho, kdo psa prokazatelně delší dobu zná, není vždy nutné dokazovat, že jste ho poučili. Soud to může jako informovanost uznat. Záleží však na konkrétním případu.  

*Svěříte-li psa nezletilé osobě, pak se zodpovědnosti za škody a újmy na zdraví, které způsobí, nevyhnete ani poučením.

Autor:  vet,ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.