Pozor na krádeže přes internet: Buďte obezřetní a chraňte svoje peníze | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pozor na krádeže přes internet: Buďte obezřetní a chraňte svoje peníze

Na internetu si dávejte pozor.
Na internetu si dávejte pozor. (Foto Aha! – Alexandr Malachovský)

Moderní zloději už nepřepadávají na ulicích, ale sedí schováni za svými počítači. Podle statistik ČSOB a Ery počet krádeží přes internet stoupl za poslední rok o desítky procent, v letošním roce se podle odborníků očekává nárůst až o stovky! Máte internetové bankovnictví ? Naučte chránit své finance.

Hackeři nejčastěji útočí pomocí podvodných e-mailů a škodlivých virů. Odborně se těmto útokům říká phishing a malware. Základem těchto krádeží je dostat se přes podvodné emaily a viry k vašemu internetovému bankovnictví a z účtu vysát peníze. Důležité tedy je dodržovat základní bezpečnostní pravidla a dobře chránit všechny přístroje, kde máte přístup k internetovému bankovnictví, tedy chytrý telefon, tablet i počítač.

Pozor na falešné výzvy k zaplacení
„Provedení phishingových útoků se stále vylepšuje, proto je nutné, dodržovat zásady bezpečnosti a s citlivými údaji zacházet obezřetně. Už dávno neplatí, že podvodné e-maily poznáte podle špatné češtiny, útoky jsou totiž stále důvěryhodnější a propracovanější,“ říká Jan Guzanič, manažer bezpečnosti elektronických kanálů ČSOB a Ery. Útočníci prý často sázejí na strach lidí z dluhů, podvodné e-maily proto často vypadají jako zprávy o nezaplacené pohledávce nebo jako objednávky zboží z internetových obchodů. Součástí e-mailů je ovšem příloha s nebezpečným virem, který se po otevření přílohy automaticky nainstaluje do počítače, obvykle aniž by si toho uživatel všiml. 


5 jednoduchých pravidel, jak se bránit

1.    Dbejte na zabezpečení svého počítače, chytrého telefonu i tabletu. Používejte antivirové programy a pravidelně je aktualizujte.

2.    Aplikace, certifikáty nebo aktualizace instalujte do chytrého telefonu výhradně z oficiálních certifikovaných zdrojů (Apple Store, Google Play, Windows Store).

3.    Nakupujte pouze u prověřených a důvěryhodných online prodejců (ověřit si je můžete pomocí recenzí ostatních uživatelů).

Když vám přijde podezřelý e-mail

Hackeři často k podvodům využívají právě internetové bankovnictví. Rozešlou e-maily, které se tváří jako z banky. Pokud na ně reagujete, zjistí si vaše přihlašovací údaje většinou pomocí škodlivého viru, který se vám nainstaluje do počítače po otevření přílohy. Proto:

1.    Nereagujte na žádný nevyžádaný e-mail (důležité informace banka posílá poštou)
2.    Neklikejte na žádné odkazy v takovém e-mailu
3.    Nic nestahujte ani neinstalujte
4.    Nezadávejte své přihlašovací údaje a heslo na jiná místa než obvykle
5.    Pokud si nejste jistí pravostí e-mailu, kontaktujte banku

Autor:  efr

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.