Přehled jídel proti únavě! Není nutné jíst prášky a pít kávu po litrech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Přehled jídel proti únavě! Není nutné jíst prášky a pít kávu po litrech

Spávnou stravou můžete bojovat i proti únavě.
Spávnou stravou můžete bojovat i proti únavě. (Profimedia.cz)

Po zimě už nám pomalu docházejí síly, a když se příroda budí, potřebujeme povzbuzení i my. Pokud cítíte, že vám schází energie, začněte změnou jídelníčku.

Mandle

Hrstka mandlí vás probere z letargie. Mandle obsahují vápník, fosfor, hořčík, draslík i železo a jsou bohaté na bílkoviny. Hořčík obsažený v mandlích povzbuzuje látkovou výměnu, jeho nedostatek vede k celkové únavě.

Brokolice

Je plná vlákniny, vápníku, kyseliny listové, vitaminů A a C, betakarotenu, draslíku a dalších významných živin. Brokolice je »superpotravinou «, která je velmi silným antioxidantem a je také bohatým zdrojem koenzymu Q10. Nejv ýživnější je v syrovém stavu, pokud ji musíte tepelně upravit, dejte přednost vaření v páře.

Ovesné vločky

Začněte s nimi hned ráno. Ovesné vločky jsou bohaté na vápník, draslík, hořčík, vitaminy E, B vitaminy, vlákninu a další živiny, které pomáhají proti únavě a stresu. Pravidelná konzumace potravin se zvýšeným obsahem draslíku pomáhá proti momentální i chronické únavě. Oves prospívá také soustředění, zvyšuje pozornost, má mírné antidepresivní účinky a působí příznivě na nervovou soustavu.

Čočka

Kromě bílkovin a železa dodá čočka tělu vápník, draslík, hořčík, zinek, vitaminy skupiny B a vlákninu, která pomáhá při zažívání.

Naklíčená semínka

Klíčky v sobě nesou sílu jara a jsou bohaté na bílkoviny – nejvyšší obsah bílkoviny je v naklíčené cizrně, mungu, čočce a hrachu – vitaminy skupiny B, kyselinu listovou a vitamin E. Z minerálů jsou to pak zejména fosfor, draslík, ho řčík, železo stopové prvky.

Banány

Banány jsou výbornou zásobárnou draslíku, minerální látk y životně důležité pro správnou funkci svalů a nervů. Draslík se neuskladňuje v těle moc dlouho a jeho hodnot y klesají při stresu nebo silovém cvičení. Přitom odstraňuje únavu, snižuje krevní tlak, podporuje ok ysličování krve a vy tváří pocit pohody.

Sezamová a slunečnicová semínka

Zatímco chipsy vás spíš zasytí a uspí, chroupání zdravých semínek zažene chuť na sladké a dodá tělu živiny. Sezamová semínka patří mezi nedoceněné potraviny, přitom však obsahují velké množství živin, jako jsou bílkoviny, sacharidy, vláknina, zdraví prospěšný olej, z minerálů je obsažen fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, měď, zinek, sodík a mangan. Sezam podporuje i sexuální potenci.

Autor:  neo

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.