Šperky Přemysla Otakara II. opustily Pražský hrad: Poklad přivezli zakuklenci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Šperky Přemysla Otakara II. opustily Pražský hrad: Poklad přivezli zakuklenci!

Klenoty vždy budí pozornost.
Klenoty vždy budí pozornost. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Pohřební klenoty českého krále Přemysla Otakara II., které patří k nejvzácnějším relikviím české země, budou výjimečně vystaveny v Českých Budějovicích.

Od dneška jsou až do 23. března na radnici k vidění žezlo, koruna a jablko, které byly společně s králem »železným a zlatým« uloženy do hrobu. Pohřební insignie jsou vyrobeny z plátů pozlaceného stříbra. „Klenoty jsou ve stálé expozici Příběh Pražského hradu a půjčujeme je jen výjimečně. Byly vyrobeny na příkaz krále Václava II., v roce 1296 pro účely církevního pohřbu jeho otce Přemysla Otakara II. v bazilice svatého Víta na Pražském hradě,“ řekl vedoucí uměleckých sbírek Pražského hradu Martin Herda. „Objeveny byly teprve nedávno, v roce 1976 při otevření králova hrobu. Od té doby byly už dvakrát restaurovány. Nakládat se s nimi smí jen za přísných opatření,“ upozornil exprimátor Českých Budějovic Juraj Thoma, který výstavu u příležitosti 750. výročí vzniku města zprostředkoval.

Král »železný a zlatý« Přemysl Otakar II. zemřel v bitvě na Moravském poli v roce 1278. Na pohřbení ale čekal kvůli klatbě papeže dlouhých 30 měsíců. Jeho ostatky byly nejdříve uloženy ve Vídni, pak ve Znojmě. Později skončily už spolu s korunovačními klenoty v bazilice sv. Víta na Pražském hradě a odtud byly v roce 1373 přeneseny do nové katedrály sv. Víta.

Pohřební insignie:

Královská koruna se skládá z 8 snýtovaných plátů zdobených liliemi a kříži. Její povrch zdobí ražba s rostlinnými a orientálními motivy.

Žezlo je dlouhé 48 centimetrů. Je složeno z duté šestiboké tyče ukončené šestilistým květem. Podle odborníků patřilo králi Václavu II., který ho dal otci do hrobu.

Jablko je vysoké 11,5 centimetru. Je duté, na vrchu ozdobeno rovnoramenným křížem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.