Ženě ze Šumperska přišel do mailu návod na synchronizaci telefonu s počítačem: Záhy přišla o 400 tisíc korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Ženě ze Šumperska přišel do mailu návod na synchronizaci telefonu s počítačem: Záhy přišla o 400 tisíc korun!

Důvěra v podivnou zprávu stála ženu veškeré úspory. (ilustrační foto)
Důvěra v podivnou zprávu stála ženu veškeré úspory. (ilustrační foto) (Profimedia.cz)

O téměř 400.000 korun připravil ženu z Šumperska neznámý pachatel prostřednictvím internetu. Žena doplatila podle policie na to, že se řídila instrukcemi v e-mailu, podle kterého si synchronizovala svůj telefon s osobním počítačem. Pachatel jí pak peníze vybral z bankovního účtu. Podezřelý je ze tří trestných činů, hrozí mu až osm let vězení. Policisté v této souvislosti nabádají veřejnost k obezřetnosti. Internetové kriminality totiž přibývá, jen loni podobných případů vyšetřovali policisté dvakrát více oproti roku 2013.

Formulář vyzývající k synchronizaci účtu s mobilním telefonem dostala pětatřicetiletá žena do e-mailové schránky tento týden. "Žena postupovala podle přiloženého návodu a provedla synchronizaci telefonu a svého osobního počítače. Tímto jednáním získal neznámý pachatel přístup k bankovnímu účetnictví, kdy ve dvou bankovních převodech připravil ženu o finanční hotovost přes 396.000 korun," řekl dnes ČTK krajský policejní mluvčí Josef Bednařík. Podotkl přitom, aby lidé v případě podezřelých e-mailů neprováděli žádné operace a kontaktovali nejdříve svou banku.

V Olomouckém kraji se podle policejních statistik výrazně zvýšil počet trestných činů spáchaných prostřednictvím internetu. Loni jich policisté zaznamenali 345, o rok dříve to bylo přesně o polovinu méně. Z celkového počtu těchto trestných činů spáchaných prostřednictvím internetu tvoří nejméně polovinu podvody, téměř třetinu zabírá podle policejních statistik porušení autorských práv. Ve 13 procentech jde o poškození a zneužití záznamu na nosiči. Součástí internetové kriminality je i neoprávněné držení platebních karet či úvěrové podvody.

Na potírání internetové kriminality se podle zástupců krajské policie zaměřuje speciální tým. Vedení policie uvažuje o tom, že jej právě kvůli nárůstu trestné činnosti ještě rozšíří.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.