Pozor! Tlak letí vzhůru! Jak se bude počasí dál vyvíjet? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pozor! Tlak letí vzhůru! Jak se bude počasí dál vyvíjet?

Pozor na vysoký tlak!
Pozor na vysoký tlak!  (Profimedia.cz, ara)

 Zlobí vás srdce, máte slabší nervy, trápí vás klouby? Pozor! Tlak vzduchu vyletěl strmě nahoru, za 24 hodin stoupl o 20 hPa, a potíže se mohou zhoršovat. Riziko, že vás zabije srdeční infarkt nebo se nervově zhroutíte, je výrazně vyšší.

Dnešek je nejhorší!
„Silný nárůst tlaku vzduchu pocítila skupina meteosenzitivních obyvatel, přibližně 40 až 60 % z nás, a chronicky nemocní, zejména kardiaci a lidé s anginou pectoris,“ říká Dagmar Honsová z Meteopressu. Infarkty se podle lékařů vyskytují významně častěji právě ve dnech se zvyšováním tlaku vzduchu a ve dnech s jeho dlouhodobě vyššími hodnotami. Pro kardiaky je přitom nejrizikovější 2. den po vzestupu atmosférického tlaku, tedy dnešek. V tento den bývá významně zvýšený výskyt náhlých kardiovaskulárních úmrtí.
Tlakový skok nám může způsobit i bolesti hlavy, kloubů, malátnost. „Některým lidem se i hůře spí, točí se jim hlava. Mohou rozbolet také zuby,“ varuje Honsová.


Jak přežít? Lehké jídlo a žádné excesy
I když vykoukne sluníčko, nenechte se svést k velkým výkonům a raději relaxujte. Jak přežít, radí MUDr. Martin Bognár.
*„Je-li to možné, hodně relaxovat, co nejvíce se vyhýbat stresu.“

*„Při sportu raději zvolit lehčí formy aktivit, spíše procházku než běh, jógu než zápřah v posilovně.“

*„Pít dostatek tekutin.“

*„Vystříhat se alkoholu a kouření.“

*„Místo kávy si dát raději zelený čaj.“

*„Vyvarovat se těžkých jídel, a naopak zvolit jídla bohatší na vitaminy a sacharidy. Takže místo vepřové nebo kachny je vhodnější těstovinový salát s rybou a zeleninou.“

Nejteplejší zima
Zima patřila podle meteorologů k nejteplejším v historii. Průměrná teplota byla o 1,9 °C vyšší než dlouhodobý průměr. Březen bude spíše oblačný a deštivý. „Teplotně bude průměrný, přičemž průměrná březnová teplota vzduchu v České republice je 2,5 °C. Z pohledu délky slunečního svitu očekáváme březen podprůměrný. Průměrná je 113 hodin,“ dodává Honsová.

Jak bude?

4. až 10. března
Oblačno až zataženo, se sněhovými přeháňkami, v nížinách déšť. Noc –6 až 2 °C, den zpočátku období 2 až 7 °C, postupně 4 až 10 °C.

11. až 20. března
Oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, v první polovině období od středních poloh sněhové. Noc –6 až 2 °C, den 2 až 8 °C.

21. až 31. března
Oblačno až polojasno, občas déšť nebo přeháňky. Ke konci období přibývání oblačnosti a srážky četnější. Ranní teploty –2 až 4 °C, den 5 až 12 °C.

Autor:  vet

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.