Střelba v U. Brodě: Policie prozradila, jak probíhalo vyjednávání a další klíčové momenty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Střelba v U. Brodě: Policie prozradila, jak probíhalo vyjednávání a další klíčové momenty

Střelba v Uherském Brodě
Střelba v Uherském Brodě (ČTK)

Oběti úterní střelby v Uherském Brodě byly s největší pravděpodobností po smrti již krátce po vstupu pachatele do restaurace Družba. Novinářům to dnes řekl krajský ředitel policie ve Zlínském kraji Jaromír Tkadleček. Nastínil i časový souhrn události. První informaci dostala policie ve 12:38. Zásahová jednotka vnikla do restaurace ve 14:21.

Podle Tkadlečka se tato doba může z laického hlediska jevit jako dlouhá. "Opak je ale pravdou," uvedl policejní ředitel. Policie podle něj na začátku nevěděla, kolik lidí je uvnitř restaurace a v jakém jsou stavu. Z komunikace se střelcem vyplývalo, že uvnitř jsou rukojmí. "Za těchto okolností by bylo absolutním hazardem pouštět se do dobrodružství," dodal Tkadleček.

Hlídka obvodního oddělení podle něj dorazila na místo ve 12:47 a poté, co na ni třiašedesátiletý muž střílel, se rozhodla povolat posily. O devět minut později byla vyžádaná pomoc zásahové jednotky policie z Brna. Ve 13:05 policie získala kontakt na pachatele, záhy s ním začal komunikovat policejní vyjednavač. Podle Tkadlečka mu muž řekl, že drží rukojmí.

Podle policejního ředitele to zcela změnilo situaci. "Živí mají vždy přednost před mrtvými, bylo o co hrát," přiblížil Tkadleček. Střelec ale přestal po 14:00 komunikovat, odmítl propustit rukojmí i umožnit ošetření raněných. "Komunikace ztrácela smysluplný základ," doplnil ředitel. Policie pak dovnitř poslala zásahovou jednotku, muž se pár vteřin předtím zastřelil.

V restauraci Družba zahynulo v úterý sedm mužů a jedna žena ve věku 27 až 66 let. Podle informací ČTK šlo podle trvalého bydliště o šest obyvatel Uherského Brodu, jednoho Brňana a muže z Vlčnova. I poslední dva ale zřejmě v sedmnáctitisícovém městě fakticky bydleli. Další žena byla zraněna. Žádná z obětí podle zdroje blízkého vyšetřování neměla ke střelci bližší vztah.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.