Barbaři! Islámský stát v Iráku vypálil knihovnu plnou vzácných svazků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Barbaři! Islámský stát v Iráku vypálil knihovnu plnou vzácných svazků

Islámský stát (ilustrační foto)
Islámský stát (ilustrační foto) (Reuters)

Radikálové z organizace Islámský stát o víkendu vypálili knihovnu v iráckém Mosulu. Mezi jejími exponáty bylo 8000 velmi vzácných svazků. Server The Fiscal Times napsal, že zatímco Američané sledovali v neděli na obrazovkách udělování filmových Oscarů, občany Mosulu děsil požár a pálení knih.

Ředitel knihovny Ghaním Taan řekl, že lidé z IS se do budovy dostali s pomocí bomb, i když je zástupci města žádali, aby knihovnu, založenou v roce 1921, ušetřili. Mezi jejími svazky byly knihy z 18. století napsané aramejsky, dále první výtisky irácké tiskárny z 19. století, svazky z osmanského období, noviny ze začátku 20. století a také vzácné předměty jako globus a přesýpací hodiny, jaké užívali staří Arabové. Byly v ní uloženy také knihy shromážděné stovkou významných mosulských rodin.

Za invaze v roce 2003 byla knihovna sice cílem zlodějů, ale lidem z jejího okolí se velkou část sbírek podařilo ukrýt. Bohaté rodiny pak ukradené svazky vykoupily a knihovně vrátily.

Mosulský bloger Rajan Hadídí ke zničení knihovny sdělil: "Když před 900 lety před očima arabského filosofa Averroese brali a pálili jeho knihy, jeden z jeho studentů se rozplakal. Averroes mu tehdy řekl, že myšlenky mají křídla. Já ale dnes pláču." V Mosulu, který IS zabral loni v létě, podle Hadídího nyní vládne smutek a zloba.

"Je to škoda, chodívali jsme do té knihovny v 70. letech, byla to jedna z dominant města," prohlásil Akil Kata, který žije už několik let v exilu.

Podle svědků IS vypálil také mosulské divadlo a zakázal používání kostela Panny Marie, v prosinci spálil rovněž obsah univerzitní knihovny v Mosulu. Knihy tato organizace, která chce řídit chalífát vyhlášený na severu Sýrie a Iráku podle islámského práva, pálí rovněž v provincii Anbár. Posle svědků tam zničila na 100.000 svazků.

Irácká armáda připravuje ofenzívu proti IS, při níž chce Mosul dobýt zpět. Nejčastěji se hovoří o dubnu nebo květnu, k nasazení je připraveno 20.000 iráckých vojáků čerstvě vycvičených Američany. Město loni padlo kvůli nespolehlivým posádkám, které opustily své posty a nechaly za sebou množství zbraní a munice.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.