Druhým východem uniklo z restaurace Družba v U. Brodě osm lidí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Druhým východem uniklo z restaurace Družba v U. Brodě osm lidí

Zadním vchodem se před zabijákem podařilo uniknout osmi lidem.
Zadním vchodem se před zabijákem podařilo uniknout osmi lidem. (Foto pro Aha! – Jan Čada, Petr Malík, Facebook Michal Švestka)

Druhým východem uniklo v úterý z restaurace Družba v Uherském Brodě před střelbou třiašedesátiletého pachatele osm lidí včetně provozovatele podniku Pavla Karlíka. Provozovatel se k samotnému činu s ohledem na to, že podepsal na policii mlčenlivost, vyjadřovat nechtěl. "Až policie dokončí svou práci, řeknu všechno, co vím," řekl dnes ČTK.

Nad budoucností restaurace se podle něj vznáší otazník. "Necháváme si celý příští týden čas. Pak se sejdu se zaměstnanci a jim jako prvním řeknu, co bude dál. Restaurace nás živila, ale asi si sám dovodíte, jaké bude moje rozhodnutí," naznačil Karlík. Dodal, že prostory, v nichž před osudnou střelbou restaurace fungovala, si pronajímá. Smlouvu má uzavřenou na dobu určitou.

Pokud nebude majitel souhlasit s jejím ukončením, byl by povinen nadále platit nájemné. Karlík restauraci, která denně vydá přes sto jídel, provozoval devět let. Město podle místostarosty Jana Hrdého (ODS) zvažuje, že poskytne pomoc i provozovateli Družby.

V úterý v ní zahynulo sedm mužů a jedna žena ve věku 27 až 66 let. Podle informací ČTK šlo podle trvalého bydliště o šest obyvatel Uherského Brodu, jednoho Brňana a muže z Vlčnova. I poslední dva ale zřejmě v sedmnáctitisícovém městě fakticky bydleli.

Žádný z nich podle zdroje blízkého vyšetřování neměl ke střelci bližší vztah. Nasvědčuje tomu i tvrzení starosty Patrika Kunčara (KDU-ČSL), který v médiích uvedl, že pachatel před osudnou návštěvou Družby obcházel další podniky ve městě a zřejmě hledal, kde sedí nejvíce lidí. Policejní mluvčí Pavel Stránský nevyloučil, že to tak opravdu bylo.

Podle něj policie tuto informaci stejně jako další, které se k případu objevují, pečlivě prověřuje. V době útoku bylo podle Stránského uvnitř asi 20 až 30 lidí. "Některým se podařilo utéci. Část z nich se policistům již podařilo ztotožnit, část zatím zřejmě neznáme," řekl ČTK Stránský.

Střelec podle ČT získal nový zbrojní pas teprve před měsícem, jeho rodina se tomu údajně snažila s poukazem na jeho zdravotní stav zabránit, ale neúspěšně. "Byli prosit obvodního lékaře, ať mu nevydává souhlasné potvrzení, protože jde o psychicky labilního člověka a oni se cítí ohroženi," řekl Kunčar.

S odkazem na švagra střelce starosta také televizi řekl, že muže pravidelně vyšetřovala policie. Šlo prý o běžné přestupky proti občanskému soužití, slovní napadání. "Pán (švagr střelce) si stěžoval, že tento člověk dlouhé roky despoticky týral a psychicky deptal svoji manželku," řekl starosta.

Přečtěte si
ivoadler
27. 2. 2015 • 10:26

Vážný etický problém! Přišli jen dva poldové v neprůstřelných vestách a zjistili, že na střelce nestačí. Co kdyby je zranil nebo nedej bože zastřelil. A tak zdrhli. Může policajt zdrhnout, když jde o záchranu lidských životů?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.