Pacient Ladislav (59) je naštvaný na obvodní lékařku: Odmítla ho vyšetřit! Kvůli pojišťovně... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pacient Ladislav (59) je naštvaný na obvodní lékařku: Odmítla ho vyšetřit! Kvůli pojišťovně...

Ladislav Němec u obvodní lékařky tvrdě narazil.
Ladislav Němec u obvodní lékařky tvrdě narazil. (Jitka Pecharová / Blesk)

Boj českých lékařů s pojišťovnami nepříjemně zasáhl do života Ladislava Němce (59) z Chroustovic na Chrudimsku. Kvůli obavám z neproplacení práce mu obvodní lékařka odmítla provést žádané předoperační vyšetření.

Ladislav váží 150 kilo a trpí syndromem spánkové apnoe. Chrápe a v noci má několik zástav dechu. Zhubnout se mu nedaří, a tak se rozhodl na radu odborníků v královéhradecké nemocnici pro zmenšení žaludku, zkrácení střeva a léčbu dýchací maskou.

Když ale za praktickou lékařkou ve Vysokém Mýtě přišel s žádankou na gastroskopii, rentgen žaludku a CT břicha, potřebná před operací, narazil. „Řekla, že to dělat nebude, ať si na to najdu jiného doktora,“ tlumočil pacient údajnou odpověď lékařky. „Tvrdila, že by jí to nezaplatila pojišťovna a měla by problémy,“ dodal. „Když jsem hledal jiného lékaře, tak buď mi sdělil, že má plnou kapacitu nebo se díval divně a nechtěl do toho jít,“ řekl muž.

Lékařka se ke stížnosti muže nevyjádřila. Po zdravotní sestře vzkázala, že odmítá rozhovor.

Invalida nemá peníze

Předoperační vyšetření musí pacient nakonec absolvovat až ve 45 kilometrů vzdálené královéhradecké nemocnici, kde má podstoupit i zákrok. To ho bude stát několik cest, na které nemá peníze. S manželkou jsou invalidní důchodci a navíc v insolvenci. Proto sociální odbor požádal o příspěvek na dopravu.

Lékařka je v právu

Praktická lékařka zřejmě nepochybila a neporušila zákon. Podle Věry Rybové z České lékařské komory v Ústí nad Orlicí pacient požadoval věci nad rámec základního předoperačního vyšetření (odběr krve či EKG). „Mohla ho provést, ale zároveň ručí za to, že nebude indikovat, co není potřeba. Pojišťovny tlačí na lékaře, aby nedělal zbytečná vyšetření,“ vysvětlila Rybová s tím, že nemocnice jsou na tom v nákladech na péči o pacienta oproti obvodním lékařům lépe.

Spánková apnoe

Syndrom spánkové apnoe je porucha spánku. Je provázen chrápáním a člověk má do hodiny více než 10 zástav dechu, které trvají více než 10 vteřin. Spánek je nekvalitní, lidé jsou unavení, trpí bolestmi hlavy, častá je u nich špatná nálada a deprese, častěji také onemocní mozkovou mrtvicí či srdečním infarktem.








Přečtěte si
lepabrena
24. 2. 2015 • 11:14

Doktoři jsou dnes opravdu hrozní, o ostatním zdravotnickém personálu nemluvě. Zde ale nechápu, jak to, že je tento pán tak vyžraný, když je v insolvenci a invalidní důchodce bez peněz? Obezita nikdy nevznikne bez nadbytku jídla, vězni v koncentrácích a dnešní bezdomovci obézní nejsou. Vyjímkou jsou lidé, kteří dříve aktivně sportovali, tudíž byli zvyklí na vysoký příjem kalorií a jsou náhle trvale upoutáni na lůžko a nedokáží tak rychle snížit svojí kalorickou spotřebu. 150 kilo není tak moc, aby tento muž nedokázal snížit svoji váhu sám bez operace- musí se přihlásit do obezitologické ordinace a spolupracovat s lékařem. Sama osobně znám řadu případů, kdy si lidé nechali zmenšit žaludek by-passem a potom špatně dopadli. Po zmenšení žaludku se totiž už nikdy pacient nemůže normálně najíst a stává se, že může vyhubnout až k smrti.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.